Rentestijging spoort woningbezitter aan om in actie te komen

0

Twee op de vijf Nederlanders met een koophuis maken zich zorgen om de stijgende hypotheekrente, blijkt uit onderzoek van Kadasterdata.nl. Een deel komt ook in actie: 19% wil extra aflossen, 31% wil de huidige hypotheek oversluiten en 15% gaat zelfs op zoek naar een nieuwe woning.

Volgens het onderzoek heeft de hypotheekrentestijging een negatief effect op de financiële situatie van ongeveer een derde van de 1.134 ondervraagde Nederlandse woningeigenaren.

Logischerwijs zijn vooral Nederlanders waarbij de rentevaste periode binnen vijf jaar afloopt bezorgd om de stijgende hypotheekrente (55%). Zo heeft de stijging vooral voor hen (49%) en voor woningeigenaren met een variabele rente (50%) een negatieve invloed op hun financiële situatie.

Toch zijn de zorgen ook aanwezig bij een derde van de respondenten met een rentevaste periode van langer dan twintig jaar, mede doordat 31% van hen een negatief effect op hun geldzaken verwacht.

Actie ondernemen

Door de stijgende hypotheekrente gaat een deel van de Nederlandse huiseigenaren actie ondernemen. Van de woningeigenaren die aangeven dat de stijgende rente een negatieve impact heeft op hun financiële situatie, gaat maar liefst 72% actie ondernemen.

Niet alle Nederlanders met een eigen woning nemen hun hypotheek of zelfs hun koophuis in heroverweging. Maar liefst 62% van de ondervraagden gaat geen actie ondernemen als gevolg van de hypotheekrentestijging. Dit ‘afwachten’ geldt opvallend genoeg niet alleen voor degenen met een afgeloste hypotheek (67%) of waarbij de rentevaste periode nog meer dan twintig jaar duurt (63%), maar ook voor Nederlanders met een rentevaste periode van tussen de vijf en tien jaar (64%).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.