De huizenprijzen blijven stijgen, maar het groeitempo van de prijsstijging neemt sinds juli wel geleidelijk af. Deze trend is ook de komende jaren nog te zien, stellen de economen van RaboResearch.
Volgens het Kwartaalbericht Woningmarkt lagen de prijzen van bestaande koopwoningen in oktober 11,5% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Over heel 2024 stijgen de huizenprijzen naar verwachting met 8,8%, gevolgd door een plus van 9,2% in 2025 en een stijging van 6,0% in 2026.
Op dit moment stijgen de huizenprijzen sneller dan de loonontwikkeling en de toename van de leenruimte, vertelt woningmarkteconoom Stefan Groot. “Onder de streep verslechtert de betaalbaarheid van koopwoningen daardoor. En dat zorgt ervoor dat vraag en aanbod langzaamaan meer in evenwicht komen met als gevolg dat de prijsgroei afneemt. We gaan ervan uit dat de huizenprijsgroei de komende jaren meer in lijn komt met het tempo waarin de lonen stijgen.”
Jonge huizenkopers profiteren van uitpondgolf
Als gevolg van beleid dat woningmarktbeleggers ontmoedigt, hebben particuliere en institutionele verhuurders in de eerste drie kwartalen van 2024 15.000 huurwoningen verkocht aan bewoners, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster.
Groot: “Dit gebeurde ruim anderhalf keer zo veel als in dezelfde periode een jaar eerder. Een groep die waarschijnlijk profiteert van deze zogenoemde ‘uitpondgolf’ zijn huizenkopers jonger dan 35 jaar. Onder deze groep steeg het aantal transacties; zij kochten vooral meer appartementen. Ondanks de grote zorgen over de positie van jongvolwassenen op de koopwoningmarkt is nog altijd meer dan de helft van alle huizenkopers een 35-minner. Sommige van hen krijgen wellicht financiële hulp van hun ouders. Anderen hebben op nog jongere leeftijd al een woning gekocht, waardoor ze nu profiteren van overwaarde.”
Flevoland wint aan aantrekkingskracht
De groei van de huizenprijzen verschilt volgens Groot sterk per regio. “In Zeeuws-Vlaanderen voorzien we voor 2024 een prijsgroei van 4%, terwijl we voor Delfzijl en omstreken en Utrecht uitgaan van 12%. Volgend jaar stijgen huizen aan de randen van het land én in Flevoland waarschijnlijk het hardst in prijs. Een verklaring hiervoor is dat regio’s met goedkopere woningen winnen aan aantrekkingskracht nu de betaalbaarheid onder druk staat.”
Voor het lopende jaar voorziet RaboResearch 204.000 woningverkopen, 22.000 meer dan in 2023. In 2025 wisselen naar verwachting 198.000 woningen van eigenaar, gevolgd door 192.000 in 2026. Groot: “De afname in transacties hangt samen met de achterblijvende nieuwbouw. Inmiddels stijgt het aantal woningen in aanbouw wel, dus dat stemt hoopvol.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.