De oververhitte woningmarkt maakt de keuze voor een relatiebreuk gecompliceerder voor Nederlanders. Er bestaan vooral zorgen bij vrouwen over het vinden en de financiering van een nieuwe, eigen woning. Dat blijkt uit onderzoek van Munt Hypotheken.
Van alle huizenbezitters geeft 64% aan dat het zelfstandig vinden van een nieuwe koopwoning, in het geval van een relatiebreuk, ingewikkeld wordt. Dat heeft te maken met het (betaalbare) aanbod wat slinkt. 28% van de respondenten verbreekt om die reden ook minder snel de relatie met zijn of haar partner. In de leeftijdscategorie 35- tot en met 44 jaar ligt dat cijfer zelfs op 38%.
“Het gaat om een leeftijdsgroep waarbij vaak kinderen in het spel zijn, die een situatie vaak niet makkelijker maken”, aldus Ellen Hensbergen, directeur van Munt Hypotheken. “Met problemen in de relationele sfeer is het maken van verantwoorde keuzes in de praktijk best lastig. Het is verleidelijk om met de lage rentestand bijvoorbeeld fors te gaan lenen, om zo toch aan een huis te komen, maar de risico’s spreken voor zich.”
Onzekerheid bij vrouwen is groot
Veel vrouwen geven in het onderzoek aan behoorlijk onzeker te zijn over het vinden van een nieuwe woning na relatiebeëindiging. Bij 70% van de vrouwen is de onzekerheid hierover groot. 38% van hen sluit zelfs uit dat dit lukt. Bij de mannen ligt dat met 22% een stuk lager. Slechts 3% van de vrouwen heeft er nog wel het volste vertrouwen in iets te kunnen vinden bij relatiebeëindiging.
Lang niet alle ondervraagden zijn in staat om überhaupt de huidige hypotheeklasten in hun eentje te kunnen dragen na een breuk. Bijna de helft twijfelt of dat mogelijk is of is er zeker van dat hij of zij dit niet gaat redden. Ook hier wordt het verschil tussen mannen en vrouwen duidelijk zichtbaar. 59% van de mannen kan de lasten alleen dragen, terwijl dit percentage bij vrouwen blijft steken op 30%.
Relatie onder druk door zoektocht
De overspannen woningmarkt heeft ook zijn weerslag op de relationele sfeer. Bijna een kwart (23%) geeft aan dat de relatie gedeeltelijk tot erg onder druk staat omdat zij op zoek zijn naar een nieuwe koopwoning. “Een huis vinden is momenteel voor velen een lang proces vol met teleurstellingen. 82% van de mensen die aan het zoeken zijn, geven aan hier al maanden mee bezig te zijn. 36% is daar al een jaar of zelfs langer mee bezig. Het vreet in veel gevallen energie en ik begrijp ook heel goed dat dit af en toe doorwerkt op relaties tussen mensen”, aldus Hensbergen.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.