Opnieuw minder verkochte nieuwbouw in Q3 2023

0

In het derde kwartaal van 2023 werden bijna 30% minder nieuwbouwwoningen verkocht dan een jaar eerder. De afname was wel kleiner dan die van de voorgaande kwartalen, blijkt uit cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.

Er werden ruim 3.800 nieuwbouwwoningen verkocht in het derde kwartaal van 2023. In de eerste twee kwartalen van 2023 halveerde het aantal transacties vergeleken met een jaar eerder. In de eerste drie kwartalen van 2023 werden er in totaal 10.463 nieuwbouwwoningen verkocht. Dit is het laagste aantal transacties sinds de start van de meting in 2015.

Hogere prijzen

De gemiddelde transactieprijs van een nieuwbouwwoning bedroeg in het derde kwartaal bijna 501.000 euro, 4.000 euro hoger dan een jaar eerder. De voor kwaliteit en type woning gecorrigeerde prijs van een nieuwbouwkoopwoning was 1,9% hoger dan een jaar eerder. Een kwartaal eerder was de prijsstijging 1,8%.

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn voor het derde kwartaal op rij gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. In het derde kwartaal lagen de prijzen 4,6% lager dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal was dit 5,2%. De gemiddelde transactieprijs van een bestaande woning bedroeg in het derde kwartaal bijna 418.000 euro.

De huizenprijzen van nieuwbouw en bestaande bouw samen waren in het derde kwartaal van 2024 3,8% lager dan een jaar eerder. Het aantal transacties is met 9% afgenomen ten opzichte van een jaar eerder.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.