NHG zet in op gezondere woningmarkt

0

Meer hypotheekmogelijkheden voor ondernemers, flexwerkers en senioren, verduurzaming van woningen en de kansen van digitalisering benutten om een financiële situatie sneller inzichtelijk te maken. Dat is waar Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in 2020 op inzet.

NHG-bestuurders Arjen Gielen en Carla Muters (afbeelding) geven daarbij aan dat zij deze verantwoorde woonfinanciering voor een grotere groep consumenten samen met de ketenpartners mogelijk gaan maken.

“Dit doen we door meer consumenten toegang te bieden tot de woningmarkt, processen te verbeteren en consumenten te helpen om hun woning te verduurzamen en door een vangnet te bieden als het misgaat”, licht Carla Muters toe. “Daarmee dragen we bij aan een goed functionerende woningmarkt, zodat iedereen kan wonen in de woning die past bij zijn of haar situatie.”

Variatie en maatwerk

Volgens Arjen Gielen vraagt elke tijd om aandacht voor betere woonfinanciering, maar wel om steeds een andere invulling. “Tijdens de crisis lag de uitdaging meer op woningbehoud en beheer. De huidige tijd vraagt om meer variatie en maatwerk in woonfinanciering. Op dit moment zien we nog drempels voor doelgroepen die met een standaard generieke hypotheek niet kunnen worden bediend. Ontwikkelingen in datatechnologie en digitalisering maken het mogelijk om maatwerk aan te bieden en tegelijkertijd te standaardiseren en grootschalig aan te bieden.”

Kennis delen

NHG kiest daarbij, als maatschappelijke neutrale organisatie, voor een open aanpak, zegt Carla Muters. “Daarbij delen we kennis en werken we samen met marktpartijen en overheid. Ook dit jaar zijn we er samen met ketenpartners in geslaagd om tal van verbeteringen door te voeren. Deze worden vanaf 1 januari ingevoerd in de Voorwaarden en Normen 2020.”

7 belangrijkste NHG-veranderingen in 2020

1. Toegang tot het vangnet van NHG
Om het vangnet dat NHG biedt zo toegankelijk mogelijk te maken is de borgtochtprovisie zo laag als het kan, maar zo hoog als nodig. Voor 2020 (en de komende jaren) is de borgtochtprovisie verlaagd naar 0,7%. Zo wordt NHG toegankelijker en blijft het fonds nu en in de toekomst financieel gezond. De kostengrens, het maximale bedrag waarvoor een lening met NHG afgesloten kan worden, stijgt vanaf 1 januari naar 310.000 euro. Wordt er geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen? Dan is de maximale kostengrens 328.600 euro.

2. Uniformiteit, acceptatie en oversluiten
Voor meer uniformiteit binnen de Voorwaarden en Normen, gaat de kostengrens bij het aankopen van een woning ook gelden voor oversluiten. Door deze wijziging is het niet meer mogelijk om een lening van niet-NHG over te sluiten naar NHG als de woningwaarde hoger is dan de kostengrens. Ook betaalt de klant vanaf 1 januari bij het oversluiten van een NHG-lening alleen borgtochtprovisie over het deel dat hij meer wil lenen. Oversluiten volgens Artikel B4 is hiermee komen te vervallen.

3. Toekomstgerichter beoordelen
De Arbeidsmarktscan geeft weer wat de kansen van de consument zijn om snel een nieuwe baan in hetzelfde vakgebied te vinden, wat de verwachte zoektermijn in maanden zal zijn en wat de bijbehorende verdiencapaciteit is. Vanaf 1 januari start NHG samen met diverse geldverstrekkers een pilot waarbij de Arbeidsmarktscan ingezet wordt om flexwerkers toekomstgerichter te beoordelen.

4. Verbeteren dankzij techniek en digitalisering
De ontwikkelingen in datatechnologie en digitalisering maken het mogelijk om klanten sneller zekerheid te geven over hun financiële situatie. Met het project Digitalisering Klantreis Beheer wil NHG waar mogelijk geautomatiseerd gegevens uitwisselen, gebaseerd op de administratie van de geldverstrekker. Daarmee krijgen consumenten eerder duidelijkheid over hun financiële situatie en de gevolgen als er een gedwongen verkoop en eventuele restschuld dreigt.

5. Duurzame woningen
NHG nam deel aan de klimaattafels waar afgesproken werd dat in 2030 1,5 miljoen woningen verduurzaamd moeten worden. Op dit moment zijn 1,4 miljoen woningen met NHG gefinancierd. De organisatie kan hier dus een enorme rol spelen. Onlangs is NHG gestart met een bewustwordingscampagne met een meer gebruiksvriendelijke rekentool voor adviseurs. Ook is NHG ingestapt als landelijk klimaatpartner van de overheidscampagne ‘Iedereen doet wat’. In 2020 werken ze diverse ideeën en initiatieven uit om verduurzaming te bevorderen.

6. Maatwerk bij overlijdensrisicoverzekering
Sinds 1 januari 2019 is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) voor nieuwe hypotheken met NHG niet langer verplicht. Vanaf 1 januari 2020 kan de ORV ook bij bestaande leningen komen te vervallen. Dit geeft adviseurs nieuwe mogelijkheden om maatwerk te bieden op basis van de individuele klantsituatie.

7. Woningbehoud realiseren bij scheiding
Als een relatie beëindigd wordt, wil een van de partners vaak in de woning blijven. Door de gestegen huizenprijzen werd het echter steeds lastiger om de ander uit te kopen. Het was al mogelijk om te toetsen op de beheercriteria in plaats van acceptatiecriteria, maar een aanvullende lening werd nog steeds getoetst op acceptatiecriteria. Vanaf 1 januari kan een aanvullende lening ook getoetst worden op beheercriteria, zodat NHG voor meer mensen woningbehoud kan realiseren.

NHG Innoveert

Op nhg.nl vind je alle wijzigingen en mogelijkheden in 2020. Zo kun je je klant ook in het nieuwe jaar het beste advies geven. Op nhginnoveert.nl deelt NHG de projecten waar ze mee bezig zijn, van procesverbetering tot productontwikkeling, in alle mogelijke stadia van ontwikkeling. Alle vragen, opmerkingen en suggesties zijn welkom!

Dit artikel verscheen eerder in InFinance magazine Kansen & Visies 2020.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.