NHG-toets heeft een ‘tijdelijke afwijking’

0

De op Mijn-NHG aangeboden NHG-toets vertoont momenteel een afwijking met de Voorwaarden en normen. Die afwijking duikt op wanneer de kosten van een energiezuinige nieuwbouwwoning wordt getoetst aan de NHG-grens. NHG zegt daarom voor aanvragen tot en met 22 januari 2024 ‘een redelijke afweging’ te maken.

Wie de NHG-toets gebruikt krijgt normaal gesproken een uitkomst die zo volledig mogelijk aansluit op de Voorwaarden en normen. Op dit moment bestaat bij een nieuwbouwwoning met een A++++ label echter meer ruimte onder de NHG-grens dan volgens de Voorwaarden en normen mogelijk zou moeten zijn.

Het is volgens de NHG-toets mogelijk om bij deze energiezuinige nieuwbouwwoningen de ruimte tussen de reguliere NHG-grens van 435.000 euro en de verruimde NHG-grens van 461.100 euro te benutten voor de kosten van gewoon meerwerk. Dat sluit echter niet aan bij de Voorwaarden en normen.

“In C.2.2 van de Voorwaarden en normen staat dat je die ruimte tussen de reguliere NHG-grens en de verruimde grens alleen mag gebruiken voor energiebesparend meerwerk in de vorm van een Energiebespaarbudget of extra treffen van energiebesparende voorzieningen”, aldus NHG.

Uitzondering

De kans bestaat dat sommige geldverstrekkers en consumenten ervan uitgegaan zijn dat de hiervoor beschreven ruimte ook voor gewoon meerwerk mocht worden gebruikt. Ook heeft NHG zelf op vragen van adviseurs over dit onderwerp geantwoord dat dit mag. “Wij zullen daarom bij leningen met NHG waarvoor de aanvraag uiterlijk 22 januari 2024 bij de geldverstrekker is ingediend een uitzondering maken: wij zullen toestaan dat voor nieuwbouwwoningen met een A++++ label de ruimte ook voor de kosten van gewoon meerwerk is gebruikt.”

Vanaf 23 januari zal de toetsing hiervan in de NHG-toets op Mijn-NHG zoals bedoeld aansluiten bij de Voorwaarden en normen. Bij verschillende geldverstrekkers is het nu al niet mogelijk om de ruimte tussen de reguliere NHG-grens en de verruimde grens te gebruiken voor de kosten van gewoon meerwerk. Bijvoorbeeld omdat zij de Voorwaarden en normen al volledig correct verwerkt hebben in hun eigen rekenmodules.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.