Minder starters en meer verbouwers onder hypotheekafsluiters

0

Het aandeel starters onder de hypotheeksluiters is in het voorjaar van 2021 afgenomen naar 19% (2020: 25%) en ligt daarmee op hetzelfde niveau als in 2019. Het aandeel verbouwers blijft daarentegen juist de stijgende lijn houden. Dat blijkt uit de AFM Consumentenmonitor voorjaar 2021 over hypotheken.

De AFM Consumentenmonitor van voorjaar 2021 is online ingevuld door zeshonderd consumenten die het afgelopen halfjaar een hypotheek afsloten. Een mogelijke verklaring voor de daling van het aantal starters is de steeds verder stijgende huizenprijzen, waardoor het voor hen lastiger is om een woning te kopen.

De stijgende lijn van het aandeel verbouwers heeft opnieuw doorgezet (16% in 2021). In 2016 lag dit aandeel nog op 3%; vorig jaar was dit al opgelopen naar 13%. Ook hier zijn de stijgende huizenprijzen een mogelijke verklaring; het is voordeliger om de huidige woning te verbouwen dan om een grotere woning te kopen. In de Consumentenmonitor van najaar 2020 gaf een derde (33%) van alle hypotheekbezitters aan verbouwingsplannen te hebben.

Inhaalslag aflossingsvrije hypotheek

De annuïtaire hypotheek is opnieuw de meestgekozen hypotheekvorm (54%), maar het verschil met de aflossingsvrije hypotheek is erg klein (52%). Het aandeel van de annuïtaire hypotheek is het grootst onder starters (64%) en het kleinst onder oversluiters (39%). Oversluiters hebben daarentegen vaker een aflossingsvrije hypotheek (66%), terwijl het aandeel van deze hypotheekvorm onder starters duidelijk beperkter (23%) is.

Beeldbellen wordt normaler

Corona zorgt voor verschuiving van offline naar online contact. Bijna een kwart van de respondenten (22%) heeft (ook) via beeldbellen contact gehad met zijn of haar adviseur. In de meting van 2020 was dit 4%. Ongeveer de helft (51%) van de hypotheeksluiters heeft (ook) een fysiek gesprek gehad met zijn of haar adviseur.

Adviseurs vragen bij starters vaker naar een studieschuld dan vorig jaar. In 2020 gebeurde dat in ruim de helft van de gevallen (53%). Dat is inmiddels gestegen naar bijna twee derde (64%).

Milieuaspect wordt belangrijker bij verduurzamen

Besparen op energiekosten is nog altijd de belangrijkste reden om de woning te verduurzamen. Het milieu wordt echter een steeds belangrijker. In 2019 noemde een kwart (26%) “Beter voor milieu” als reden om te verduurzamen, in 2020 was dat 37% en in de meting van 2021 is dit voor bijna de helft (46%) de aanleiding.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.