Minder alleenstaanden op hypotheekmarkt

0

Alleenstaanden en eenverdieners komen steeds moeilijker aan een koopwoning, blijkt uit een vergelijking van Munt Hypotheken over de afgelopen vijf jaar. Waar in 2017 nog één op de drie hypotheken werd afgesloten door een alleenstaande, is dat in 2022 nog maar een kwart.

In Overijssel en Flevoland wordt één op de vijf hypotheken verstrekt aan een eenverdiener. In het noorden ziet Munt Hypotheken daarentegen nog wel heel wat meer eenverdieners die verantwoordelijk zijn voor de hypotheek. In Friesland is dat aantal de afgelopen jaren gestegen, terwijl Groningen altijd al populair was onder eenverdieners. In Zeeland is de verhouding ook één op drie.

“Met een modaal inkomen is het in de Randstad als eenverdiener bijna onmogelijk om een woning aan te kopen”, aldus Ellen Hensbergen, directeur bij Munt Hypotheken. In veel steden in de provincies Utrecht en Noord-Holland kom je als single met een modaal inkomen slechts in aanmerking voor minder dan 1% van het huidige woonaanbod. In Amsterdam is het aantal aanvragen door alleenstaanden de afgelopen vijf jaar dan ook sterk gedaald: van 40% naar 17%. Hensbergen: “Het is waarschijnlijk daarom dat mensen uitwijken naar Zeeland, Groningen of bijvoorbeeld Friesland.”

Ook minder vierkante meters

Eenverdieners leverden de afgelopen vijf jaar ook in wat betreft het woonoppervlak. Alleenverdieners hebben volgens interne cijfers van Munt gemiddeld dertig vierkante meter minder per huishouden: 115 tegenover 145m2. Het is daarmee een vergelijkbaar verschil met het woonoppervlak van starters (110m2) en niet-starters (140m2).

De aflossingsvrije hypotheek heeft vooral onder starters aan populariteit gewonnen. De afgelopen vijf jaar steeg het aantal verstrekte aflossingsvrije hypotheken van 13% naar 28% voor mensen onder de 35 jaar.

Hensbergen: “Het krappe aanbod in combinatie met huizenprijzen die de afgelopen jaren flink zijn toegenomen maakt dat starters meer moeten lenen. Met aflossingsvrij kan een koper relatief meer lenen, zonder dat de maandlasten enorm zijn.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.