Michel van den Akker aan het woord

0

Michel van den Akker,  Hypotrust

 

Waarom is het voor een zzp’er zo lastig geworden om een hypotheek te krijgen? Zoveel meer risico lopen zij niet om minder te verdienen ten opzichte van een vast contract met betrekking tot de ontslaggolven.

 

Geldverstrekkers redeneren voornamelijk vanuit een conventioneel principe dat werknemers in loondienst meer stabiliteit en continuïteit in hoogte en samenstelling van het inkomen hebben dan zzp’ers. Bovendien is het aantal zzp’ersde laatste jaren enorm toegenomen en zal naar verwachting verder stijgen. Sommige van deze ‘nieuwe ondernemers’ zijn om verkeerde redenen voor zichzelf begonnen. Namelijk, zij werden geconfronteerd met een ontslagsituatie en zagen geen andere uitweg dan zelfstandig ondernemerschap. Dit zijn de voornaamste redenen waarom geldverstrekkers in zzp’ers een verhoogd risicoprofiel zien en strenger zijn in hun verstrekkingnormen dan bij werknemers in loondienst.

 

Klopt het dat de marges op de hypotheken enorm zijn toegenomen gezien de hogere hypotheekrentes die nu gehanteerd worden?

 

Mondiale centrale banken hanteren een rentebeleid dat niet gebaseerd is op de reële economie, maar op economisch herstel, inflatiebestrijding en stimulering van consumentenbestedingen. Mede om deze redenen wordt de rente kunstmatig laag gehouden. De rentes van Hypotrust zijn afgeleid van deze marktrente en wij herkennen ons niet in de uitspraak dat de marges zijn toegenomen. Integendeel: de marges bij herfinanciering van gesecuritiseerde hypotheekportefeuilles zijn gekrompen en het kapitaalbeslag is verhoogd.

 

Is er een limiet aan wat u aan hypotheken verstrekken mag en wat verwacht u van uw marktaandeel 2013?

 

Hypotrust viert dit jaar haar 20-jarig jubileum en heeft een aparte positie tussen hypotheekaanbieders; wij bieden zonder eigen funding, uitsluitend woninghypotheken op Hypotrust-label via intermediaire distributie aan consumenten. Hiervoor gebruiken wij investeerders en geldverstrekkers die willen investeren op de Nederlandse hypotheekmarkt. Wij bieden deze partijen een platform (generiek model)  en verzorgen productontwikkeling en de distributie. Voor 2013 hebben wij geen verstrekkinglimiet en verwachten dat ons marktaandeel in 2013 vergelijkbaar zal zijn aan dat van vorig jaar, namelijk 1% van de totale nieuwe hypotheekprod

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.