Meer miljoenenwoningen in Amsterdam zijn appartementen

0

Miljoenenwoningen in Amsterdam zijn steeds vaker appartementen. Van de ruim 23.000 woningen met een waarde van minstens één miljoen euro, is zo’n 70% een appartement.

Amsterdam wijkt daarmee wel duidelijk af van het landelijke beeld, waar slechts 12% van de miljoenenwoningen een appartement is. Dat blijkt uit het Miljoenenrapport 2024 (PDF) van Calcasa. In heel Nederland zijn er inmiddels meer dan 223.000 miljoenenwoningen, een stijging van 13,5% sinds begin 2024.

In het Miljoenenrapport van begin 2020 rapporteerde Calcasa voor het eerst dat ook zogenoemde ‘doorsnee’ woningen steeds vaker een waarde van meer dan een miljoen euro bereikten. Die ontwikkeling heeft zich in de afgelopen jaren doorgezet.

In Nederland is nog maar iets meer dan de helft van de miljoenenwoningen een vrijstaande woning. Andere veel voorkomende woningtypes onder de miljoenenwoningen zijn 2-onder-1 kapwoningen en appartementen met respectievelijk 14% en 12%. Hoek- en tussenwoningen vertegenwoordigen de overige 19% van de miljoenenwoningen in Nederland.

In 95% van de Nederlandse gemeenten (waaronder Rotterdam) zijn vrijstaande woningen nog altijd het meest voorkomende type onder de miljoenenwoningen. In een aantal grotere steden ligt dat anders. In Amsterdam – goed voor ruim 10% van het totale aantal miljoenenwoningen in Nederland – bestaat slechts 6% van de miljoenenwoningen uit vrijstaande woningen. Hier voeren appartementen de boventoon met een aandeel van 70 procent. In de gemeenten Den Haag, Utrecht, Amstelveen, Haarlem, Leiden, Delft en Rijswijk zijn het tussenwoningen die voor het grootste aandeel miljoenenwoningen zorgen.

Villatax raakt steeds meer ‘gewone’ woningen

De zogeheten villatax – officieel de hoogste schijf van het eigenwoningforfait – werd in 2009 ingevoerd als tijdelijke maatregel, maar is inmiddels een structureel onderdeel van de belastingheffing op eigen woningbezit. De heffing geldt voor het deel van de WOZ-waarde van een woning boven een bepaalde drempel, die destijds op één miljoen euro lag. Het meerdere wordt belast met 2,35% tegenover 0,35% in de reguliere schijf.

In 2024 lag de grens op 1,3 miljoen euro. Omdat de huizenprijzen sinds 2009 fors zijn gestegen, is het aantal woningen dat onder deze regeling valt sterk toegenomen. Terwijl er in 2009 circa 20.000 woningen boven de grens vielen, zijn dat er nu ruim 80.000.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.