Marc de Moor aan het woord

0

Marc de Moor,  Argenta

 

Waarom is het voor een zzp’er zo lastig geworden om een hypotheek te krijgen? Zoveel meer risico lopen zij niet om minder te verdienen ten opzichte van een vast contract met betrekking tot de ontslaggolven.

 

 Het is o.i. niet echt lastiger geworden voor zzp’ers. Echter, de afgelopen jaren is het aantal zzp’ers zeer sterk toegenomen; je hoort dus omwille van het gestegen aantal zzp’ers ook meer van afwijzingen. Er is echter wel degelijk een groter risico. Zij werken vaak op reguliere afdelingen bij bedrijven. Indien een bedrijf snijdt in het personeelsbestand, is de ingehuurde zzp’er vaak de eerste waarmee de samenwerking wordt gestopt. De zzp’er heeft daarbij verder geen recht op een ww- uitkering.

 

Klopt het dat de marges op de hypotheken enorm zijn toegenomen gezien de hogere hypotheekrentes die nu gehanteerd worden?

De marges voor de banken zijn niet toegenomen. De kosten voor kredietrisico zijn sterk gestegen en er is meer marge nodig om de fundingkosten te dekken. Daarnaast wordt de Nederlandse hypotheekmarkt gekenmerkt door hoge LTV’s (lange rentevaste perioden) en veel aflossingsvrije hypotheken, die funding extra duur maken. Vóór de crisis was de markt in een situatie verzeild waarin die risico’s sterk onderschat en niet ingecalculeerd werden.

 

Is er een limiet aan wat u aan hypotheken verstrekken mag en wat verwacht u van uw marktaandeel 2013?

Argenta heeft een consistent budget voor hypotheken. Wij verwachten een verdere stijging van het marktaandeel, echter in de huidige hypotheekmarkt zegt ons dat niet zoveel.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.