Kwart hypotheekgevers achteraf ontevreden over gemaakte keuzes

0

Een kwart van de Nederlandse huiseigenaren blijkt achteraf ontevreden over hun keuzes tijdens het afsluiten van hun hypotheek. Meer dan de helft van hen twijfelt of zij wel de juiste rentevasteperiode hebben gekozen.

Dat blijkt uit onderzoek van Munt Hypotheken onder 1.500 Nederlanders waarvan het overgrote deel in het bezit is van een koopwoning. “Op dit moment zet ongeveer 60% van de hypotheeksluiters de rente voor tien jaar vast”, aldus directeur Menno Luiten. “Wanneer je de afgelopen decennia onder de loep neemt, is de rente nooit stabiel gebleven. Tien jaar rente vastzetten en daarna maar zien hoe de vlag erbij hangt, is achteraf zeker niet altijd de verstandigste keus.”

Slechts 49% van de Nederlanders durft vandaag de dag volmondig ‘ja’ te zeggen op de vraag of ze destijds de juiste rentevasteperiode hebben uitgekozen. Een kwart geeft aan liever voor een andere looptijd gekozen te hebben. De rest kan überhaupt geen goed beeld vormen of ze met een alternatieve rentevasteperiode uiteindelijk beter af waren geweest.

Van de Nederlanders die expliciet aangeven dat zij de verkeerde beslissing hebben gemaakt, was 65%, met kennis van nu, voor een langere rentevasteperiode gegaan. 5% had juist gekozen voor een combinatie (rentemix). Slechts een derde was voor een kortere periode gegaan.

Volgens Luiten kan het lonen om ook naar alternatieven te kijken. Die kunnen zich misschien op dat moment vertalen in hogere maandlasten, maar op een later moment beter uitpakken. “De huidige rente staat momenteel nog steeds laag, maar loopt langzaam op. Een langere looptijd is daarom helemaal niet gek.”

Cruciale rol adviseurs

Luiten vindt het jammer dat consumenten in de praktijk vaker voor een periode van tien jaar kiezen in plaats van twintig- of dertig jaar vast. Uit het veld hoort hij terug dat veel consumenten vóór het adviesgesprek al een oplossingsrichting in hun hoofd hebben en momenteel dus snel aansturen op een korte rentevasteperiode.

Onafhankelijke adviseurs kunnen een cruciale rol spelen bij het selecteren van de juiste periode voor iedereen, stelt Luiten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.