Kortere renteperiode blijkt goedkoper

1

Veel mensen kiezen bij het afsluiten van een hypotheek voor de zekerheid van een lange rentevaste periode. Kortere hypotheekrentes over de jaren 2004-2018 lagen gemiddeld genomen echter lager dan de langere rentetarieven.

Dat blijkt uit een analyse van De Hypotheekshop over de laatste vijftien jaar. Het verschil tussen variabele rente en tien jaar vast bedraagt over de periode 2004-2018 bijvoorbeeld bijna 1%-punt. Hoewel een korte rente kan schommelen, is iemand die voor variabel of 1 jaar vast kiest over het totaal genomen dus een stuk goedkoper uit.

Maar wat weerhoudt consumenten er dan van om te kiezen voor kortere renteperioden? De Hypotheekshop: “Belangrijke reden is dat de leencapaciteit op inkomen vanaf een gekozen rentevaste periode van tien jaar of langer meer dan 15% hoger kan zijn dan bij kortere rentes. Verder blijkt uit de analyse dat de fluctuatie van de korte rente in de meeste jaren weliswaar erg beperkt is (gemiddeld in die jaren minder dan 0,30%-punt), maar in de jaren 2006-2009 bedroeg deze jaarlijks tussen de 1% en 1,50%-punt. In totaal liep de variabele rente in deze periode zelfs bijna 3%-punt op. Daaruit blijkt de waarde van een lange renteperiode als een soort renteverzekering.”

Afgezien van de leencapaciteit is iemand met de keuze voor een korte renteperiode veelal goedkoper uit, maar daar staat wel de kans op een forse schommeling in maandlasten tegenover. De Hypotheekshop: “Het is daarom begrijpelijk dat in deze tijden van lage hypotheekrentes, waarbij de verschillen tussen tien jaar en twintig of dertig jaar bovendien niet groot zijn, veel consumenten toch kiezen voor zekerheid.”

Nooit meer financieel nieuws missen? Kies welk platform het best bij u past en volg InFinance op:
FacebookTwitter en/of LinkedIn

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

  • Gerard Looijen

    Iedereen die wel eens een yield curve heeft gezien weet dat korte rentes gemiddeld lager zijn dan lange rentes. Wanneer je daarbij de renteontwikkeling van de laatste 5 jaar voegt (dalend), dan was een korte rente inderdaad goedkoper. Dat lijkt me geen nieuws.
    De belangrijkste vraag die de consument zich moet stellen is hoeveel zekerheid hij wenst. Zie een lange rentevast periode inderdaad als een renteverzekering. Speculeren met je woonlasten vind ik in ieder geval onverstandig.