‘Kennisgat rond financiering verduurzaming woning’

0

Slechts 14% van de huiseigenaren die hun eigen woning in de toekomst willen verduurzamen, is van plan om de kosten daarvan mee te nemen in een hypothecaire lening. Volgens Omniplan valt er op het gebied van consumentenbewustwording nog veel terrein te winnen.

Omniplan deed samen met PanelWizard onderzoek onder achthonderd Nederlanders met een eigen koopwoning. Uit dit onderzoek is gebleken dat 70% van de ondervraagden de woning in de toekomst (verder) wil verduurzamen. Slechts 14% wil de kosten meefinancieren met de hypotheek. Veruit de meeste respondenten (82%) willen eigen spaargeld gebruiken om zonnepanelen, isolatie en andere energiebesparende investeringen te betalen.

Omniplan vindt dat laatste opmerkelijk. “Blijkbaar is de huizenbezitter zich nog niet voldoende bewust van de voordelen van het oversluiten van de hypotheek voor verduurzamingsdoelstellingen. Die zijn namelijk duidelijk aanwezig. Allereerst leiden de aanpassingen aan de woning natuurlijk tot meer wooncomfort en een lagere energierekening. Daarnaast resulteert het oversluiten van de hypotheek vaak in een lagere rente en dito maandlasten – ook met inachtneming van de boeterente die voldaan moet worden bij het oversluiten van de hypotheek. Tot slot blijft het eigen spaargeld beschikbaar voor andere doelen.”

Slechts 22% gaat met adviseur in gesprek

Het onderzoek toont verder aan dat consumenten graag bereid zijn om zich te laten informeren over de financiële zijde van het verduurzamingsproject. De financieel adviseur staat daartoe echter nog niet zo nadrukkelijk op het netvlies. Mensen gaan liever online naar informatie zoeken of vragen advies aan familie of vrienden; slechts 22% gaat met de adviseur in gesprek.

“Kennelijk weten veel consumenten nog niet dat verduurzaming van de woning tegenwoordig een vast onderdeel is van het adviesgesprek met een financieel adviseur. En dat hypotheken met een groene component vaak erg aantrekkelijk zijn”, aldus Omniplan.

Personal Finance Platform

Met een eigen rekentool wil Omniplan dit kennisgat onder consumenten helpen verkleinen. “Het Personal Finance Platform helpt financieel professionals, zoals hypotheekverstrekkers, verzekeraars en intermediairs om de financiële mogelijkheden van het verduurzamen van de woning inzichtelijk te maken en vervolgens helder aan de consument te presenteren. Omniplan gaat voor de perfecte één-twee met de professional: zij het verhaal en advies, Omniplan de techniek.”

Het Personal Finance Platform is zodanig opgezet dat het eenvoudig te integreren is met websites of ‘mijn’-omgevingen. De techniek zorgt voor correcte berekeningen op basis van actuele rente en de recente wetgeving en de consument krijgt meer inzicht in de financiële kant van de verduurzamingsmogelijkheden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.