Kans op koopwoning nihil voor alleenstaanden

0

Voor alleenstaanden met een modaal inkomen blijft het vinden van een koopwoning onverminderd lastig: slechts 1,1% van het totale huizenaanbod is toegankelijk voor deze groep, blijkt uit onderzoek van De Hypotheker.

In Flevoland (0,1%) en Utrecht (0,2%) zijn de vooruitzichten voor alleenstaanden het minst positief. In Groningen (7%), Limburg (4%), Friesland (4%) en Zeeland (4%) maken zij de meeste kans, maar ook hier is slechts een klein deel van het huizenaanbod beschikbaar.

Voor modale eenverdieners die een huis in de grote steden willen kopen, is het vooruitzicht op een betaalbare woning minimaal. In Amsterdam is helemaal geen aanbod beschikbaar en in Den Haag (0,2%) en Eindhoven (0,4%) is het aanbod minimaal. Rotterdam en Utrecht scoren het hoogst, maar ook hier is bijna geen woning meer te krijgen (0,7%). De kansen voor deze groep huizenkopers zijn dus over de gehele linie niet verbeterd, ondanks het grotere woningaanbod en de afkoelende woningmarkt in de afgelopen periode waardoor de huizenprijzen (licht) zijn gedaald.

Met een modaal inkomen (41.500 euro) kun je als alleenstaande bij een gemiddelde 10-jaars rente met NHG van 4,3% een hypotheek krijgen van ongeveer 171.000 euro. In 2022 lag het modale inkomen voor een alleenstaande per saldo op hetzelfde niveau.

Ondanks de slechte vooruitzichten op de woningmarkt voor alleenstaanden met een modaal inkomen ziet Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker, wel enkele lichtpuntjes “Zo zal de hypotheekrente naar verwachting in de loop van dit jaar licht dalen, waardoor de leencapaciteit van ‘Jan Modaal’ op termijn iets kan verbeteren. Daarnaast is het woningaanbod in het afgelopen jaar gegroeid en ruimen steeds meer beleggers het veld door de verhoging van de overdrachtsbelasting en doordat steeds meer gemeenten een zelfbewoningsplicht invoeren. Hierdoor is er minder concurrentie op de woningmarkt, waardoor de vooruitzichten zijn verbeterd.”

Tweeverdieners hebben meer kans

De situatie voor tweeverdieners met een modaal inkomen is wel duidelijk verbeterd in vergelijking met vorig jaar. Terwijl in 2022 slechts 20,2% van de te koop staande woningen voor hen beschikbaar was, is dat nu 24,4%.

In Groningen (50%), Limburg (40%), Friesland (39%), Zeeland (36%) en Drenthe (36%) maken tweeverdieners het meeste kans op een woning. Noord-Holland (16%), en Utrecht (16%) scoren het laagst. In deze provincies komen modale tweeverdieners in aanmerking voor minder dan een vijfde van het woningaanbod. Voor hen zijn Den Haag (33%) en Rotterdam (33%) van de grote steden het meest toegankelijk. Amsterdam scoort het laagst met 11%, gevolgd door Eindhoven (17%). In Utrecht is bijna een kwart van het totale aantal woningen beschikbaar (24%) voor tweeverdieners met een modaal inkomen.

Voor een modaal inkomen voor tweeverdieners is De Hypotheker uitgegaan van 72.000 euro. Hiermee kan een stel een hypotheek van ongeveer 339.000 euro afsluiten bij een gemiddelde 10-jaars rente met NHG van 4,3%. Dit is 35.000 euro méér dan in 2022. Dit komt doordat het modale inkomen is gestegen en het sinds dit jaar mogelijk is om het volledige tweede inkomen mee te nemen bij de vaststelling van de maximale leensom; vorig jaar was dit 90%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.