Kaag: ‘Positieve BKR-registratie hypotheken onnodig’

0

Minister Sigrid Kaag (Financiën) ziet momenteel geen reden voor een positieve BKR-registratie van hypotheken. De minister zegt daarnaast dat ze een wetsvoorstel in voorbereiding heeft om van kredietregistratie een wettelijke taak te maken met overeenkomstige bevoegdheden voor de minister van Financiën.

Dat schrijft Kaag als antwoord op vragen van Tweede Kamerleden Van Weyenberg, Boulakjar en Kat (allen D66) en Heinen (VVD).

Bij het BKR worden op dit moment hypotheken voor de eigen woning pas geregistreerd wanneer sprake is van een betalingsachterstand van drie maanden of langer (negatieve registratie). Wanneer een kredietovereenkomst bij het aangaan direct wordt geregistreerd, dan heet dit een positieve registratie. Het BKR heeft geconsulteerd over verplichte positieve registratie van woninghypotheken voor specifieke doelgroepen. Verder heeft het BKR geconsulteerd over de mogelijkheid voor kredietverstrekkers om te kunnen kiezen of ze hun eigen woninghypotheken direct bij aanvang van de overeenkomst registreren.

BKR heeft in april aan het ministerie van Financiën een consultatiedocument gestuurd. Kaag: “Op basis van het consultatiedocument van BKR kan ik niet opmaken of BKR de doelmatigheid en proportionaliteit van het voornemen heeft beoordeeld. Zelf zie ik in ieder geval op dit moment nog geen reden om over te gaan tot positieve registratie van hypotheken.”

Overigens onthield het ministerie zich van reactie op het consultatiedocument, omdat het ministerie een wetsvoorstel in voorbereiding heeft over kredietregistratie. Kaag: “Het wetsvoorstel beoogt meer waarborgen voor gegevensverwerking bij kredietregistratie en regelt welke overeenkomsten moeten worden geregistreerd. In het wetsvoorstel wordt kredietregistratie een wettelijke taak, met overeenkomstige bevoegdheden voor de minister van Financiën. Ik zie op dit moment nog geen reden om hypotheken voor de eigen woning altijd te registeren. Dit element zal nadrukkelijk aan de orde komen in de consultatie van het wetsvoorstel, die ik voornemens ben begin 2023 te starten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.