Joost Hembrecht aan het woord

0

Joost Hembrecht, Florius

 

Waarom is het voor een zzp’er zo lastig geworden om een hypotheek te krijgen?

Zzp’ers kunnen, net als werknemers in loondienst, een hypotheek afsluiten. Het beleid hiervoor is gelijk aan het beleid voor zelfstandig ondernemers. Deze wijkt af van het beleid voor werknemers in loondienst, omdat het salaris van een zzp’er meer kan fluctueren. Florius werkt daarom met het gemiddeld verdiende inkomen over een aantal jaar.
 
Klopt het dat de marges op de hypotheken zijn toegenomen, gezien de hogere hypotheekrentes die nu worden gehanteerd?

 

De marges zijn inderdaad gestegen. Florius is een duurzaam hypotheekbedrijf en kijkt daarom naar meerdere factoren die de hoogte van de hypotheekkosten bepalen. Zo zijn de fundingkosten aanmerkelijk gestegen, welke bestaan uit een rente- en risicocomponent. Het risicocomponent is als gevolg van de kredietcrisis gestegen. Dat heeft een negatieve invloed op de inkoopprijs van banken. De ontwikkeling van het kostenniveau blijft onzeker in de toekomst. Florius, is een 100% dochter van ABN Amro Bank. De Europese Commissie heeft regels opgelegd aan ABN Amro Bank en haar dochterondernemingen, vanwege het ontvangen van staatssteun. Die regels houden onder andere in dat de bank en haar dochterondernemingen geen prijsleiders mogen zijn op het gebied van hypotheken en sparen. Voor Florius betekent dit dat de bodem van het rentetarief mede wordt bepaald door de concurrentiepositie. De rentetarieven zijn historisch gezien overigens nog altijd op een laag niveau. 

 

Zit er een limiet aan wat u aan hypotheken mag verstrekken? En wat verwacht u van uw marktaandeel 2013?

 

Florius zal nieuwe klanten in de gelegenheid blijven stellen om een hypotheek af te sluiten. De focus voor 2013 ligt vooral op het proactief benaderen van bestaande klanten met relevante thema’s, zoals: potentiële restschuld, betaalbaarheid en het omzetten van Box 3 naar Box 1. De hypotheekportefeuille van Florius bedraagt op dit moment circa 27 miljard euro. Dat is een marktaandeel van rond de 4,5 procent. In 2012 lag het marktaandeel van Florius iets boven de 5 procent. De verwachting is dat het marktaandeel van Florius in 2013 gelijk blijft of iets zal stijgen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.