Jonge huizenkoper bang overboden te worden

0

Eén op de vijf jonge Nederlanders is bereid te overbieden op een woning. Tegelijkertijd bieden twee op de vijf jongeren juist niet op huizen, omdat ze verwachten overboden te worden. Volgens Viisi is het tweede een gevolg van de eerste.

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Viisi onder 1.013 Nederlanders tussen de 22 en 35. “Door de overbiedingsgekte is de concurrentie zo moordend geworden dat een grote groep jonge huizenkopers niet meer durft te bieden”, aldus Tom van der Lubbe, mede-oprichter van Viisi. “We vinden dit gevaarlijke ontwikkelingen, want het vergroot de kans op een huizenbubbel.”

Naast de angst overboden te worden, is er nog een reden waarom jonge Nederlanders op dit moment geen huis kopen: een verwachte prijsdaling. Ruim 42% van de ondervraagden verwacht dat de huizenprijzen de komende jaren zullen dalen en wacht daarom met het kopen van een huis. “De overheid zou met een Deltaplan moeten komen om het hele probleem op te lossen in plaats van losse maatregelen die alleen de symptomen bestrijden”, zegt Van der Lubbe.

Onder de vraagprijs verkocht

Voor veel mensen is overbieden helemaal niet nodig. Sterker nog, 35% heeft hun huis zelfs ónder de vraagprijs gekocht of kent mensen die dat gedaan hebben. Bij gezinnen met jonge kinderen ligt dit percentage zelfs op 46%.

“Huizen in de provincie zijn over het algemeen minder in trek en worden daarom ook vaker onder de vraagprijs verkocht”, zegt Van der Lubbe. “Maar ook hier zien we de laatste jaren een verschuiving: waar voorheen alleen in de grote steden werd overboden zien we dat nu in de hele Randstad. We verwachten dat deze ontwikkeling verder door zal zetten.”

Liever in de stad

Hoewel het over het algemeen dus makkelijker is om een huis onder de vraagprijs te kopen in dorpen, zijn steden nog altijd het meest in trek. Zo bleek uit bevolkingsonderzoek van het CBS dat de bevolkingsgroei in 2018 vooral in de Randstad explosief toenam.

Deze voorkeur voor steden kwam ook naar voren in het onderzoek van Viisi. Bijna een kwart van de ondervraagden woont voor hetzelfde budget zelfs liever in een kleiner huis in de stad dan in een groter huis in een dorp. “De behoefte om naar een buitenwijk of een dorp te verhuizen, ontstaat meestal pas als er kinderen komen. Maar zoals onlangs uit CBS-onderzoek bleek, krijgt men tegenwoordig op steeds latere leeftijd kinderen. We denken dat mensen om die reden ook langer in de stad blijven wonen”, aldus Van der Lubbe.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.