Investeerders op de woningmarkt zijn minder actief

0

In 2023 zijn investeerders op de Nederlandse woningmarkt minder actief geworden. Ten opzichte van 2022 verkochten zij minder woningen en kochten er veel minder.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Kadaster. In totaal hebben investeerders in 2023 meer woningen verkocht dan aangekocht.

Overheidsbeleid en marktontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat investeren in de woningmarkt minder aantrekkelijk is geworden. Zo werd de overdrachtsbelasting voor investeerders in stapjes verhoogd tot 10,4% in 2023. Daarnaast zorgde de opkoopbescherming ervoor dat in gewilde gebieden woningen niet zomaar opgekocht konden worden voor verhuur. Het rendement voor verhuurders daalde, wat nog versterkt werd toen vanaf 2022 de hypotheekrente begon te stijgen. De aangekondigde Wet Betaalbare Huur zorgt mogelijk voor een verdere daling van het investeerdersrendement.

Meer woningen voor starters

Investeerders verkochten in 2023 meer woningen aan koopstarters dan het jaar ervoor. Ze verkochten juist minder aan andere investeerders. Tussen 2015 en 2022 werd gemiddeld 60% van de woningen die investeerders verkochten aan eigenaar-bewoners onder de NHG-grens verkocht. Dit aandeel steeg van 57% in 2022 (bijna 6.400 woningen) naar 75% in 2023 (ruim 10.000 woningen).

Het aandeel woningen in het bezit van investeerders is in 2023 licht toegenomen: 9,4% van de woningvoorraad ten opzichte van 9,0% in 2022. Deze toename zit vooral bij grote investeerders.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.