Inkomensbepaling Loondienst snel populair

0

Het gebruik van de Inkomensbepaling Loondienst stijgt snel sinds de methodiek in 2018 live ging. Meer dan 7.000 klanten hebben inmiddels hun hypotheekaanvraag gedaan met de Inkomensbepaling Loondienst. “Als deze trend doorzet zal het UWV verzekeringsbericht voor een grote groep klanten de werkgeversverklaring vervangen”, voorspelt HDN.

Met de Inkomensbepaling Loondienst kunnen mensen in loondienst een hypotheek aanvragen met het UWV verzekeringsbericht in plaats van met de werkgeversverklaring. Het is ontstaan in een samenwerkingsverband bestaande uit ABN Amro, Florius, ING, Rabobank, De Hypotheker, NHG, IG&H en HDN.

De werkgeversverklaring moet gemiddeld twee tot drie keer door de consument worden aangeleverd. Bijvoorbeeld omdat er verkeerde feiten op het formulier zijn ingevuld of er essentiële zaken als een handtekening ontbreken. Met de Inkomensbepaling Loondienst worden deze problemen voorkomen en gaat het aanleveren van salarisgegevens bij een hypotheekaanvraag in één keer goed.

Door gebruik te maken van een digitaal document met loongegevens – het UWV verzekeringsbericht – kunnen klanten gebruikmaken van betrouwbare brongegevens en hebben zij gemiddeld vier dagen sneller zekerheid of zij hun hypotheek rond kunnen krijgen. Dit blijkt uit cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk).

De Inkomensbepaling Loondienst kan nu al bij 60 tot 70% van de hypotheekaanvragen van mensen in loondienst de werkgeversverklaring vervangen. Streven is om op den duur de werkgeversverklaring overbodig te maken.

In 2018 is bijna 10% van de hypotheken verstrekt met gebruik van de loongegevens uit het UWV bericht en dit percentage stijgt snel. Zo is het aantal aanvragen met de Inkomensbepaling Loondienst in november 55% gestegen ten opzichte van september. Als deze trend doorzet wordt het UWV verzekeringsbericht voor een grote groep klanten de standaard en verdwijnt de werkgeversverklaring.

Partijen sluiten aan

Het aantal aanvragen met de Inkomensbepaling Loondienst stijgt mede omdat het bij steeds meer geldverstrekkers mogelijk is het UWV verzekeringsbericht te gebruiken. Het was al langer mogelijk om bij ING, Florius, ABN Amro, Rabobank en Aegon het UWV verzekeringsbericht te gebruiken. Argenta en de Volksbank merken SNS, BLG en Regiobank staan in de startblokken en gaan per 1 januari 2019 live. Bij elkaar bedienen bovengenoemde labels meer dan 50% van de hypotheekmarkt.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft de Inkomensbepaling Loondienst opgenomen in haar Voorwaarden en Normen 2019. Dit betekent dat deze nieuwe methode ook gebruikt kan worden voor het aanvragen van een hypotheek met NHG, naast de werkgeversverklaring.

Naast Adviesbox kunnen inmiddels ook alle gebruikers van MyView, Figlo, Finix, Scenario Advies en Findesk (per 1 januari) aanvragen doen met de loongegevens uit het UWV verzekeringsbericht. Daarmee is de methode voor het overgrote deel van de hypotheekadviseurs in Nederland beschikbaar.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.