‘Ingezakte nieuwbouwmarkt staat op kantelpunt’

0

De markt voor nieuwbouwwoningen is door de extreem gestegen rente abrupt ingezakt. Branchevereniging WoningBouwersNL ziet ook voor de toekomst nog een paar flinke risico’s.

De verkoop van nieuwbouwwoningen is in de tweede helft van 2022 met maar liefst 43% gedaald. Deze daling is in 2023 versterkt: in januari en februari lag het verkoopvolume maar liefst 50% lager dan in 2022. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse Thermometer Koopwoningen van WoningBouwersNL.

De huidige inflatie, extreme rentestijgingen en geopolitieke onrust hebben volgens de branchevereniging een grote impact op de nieuwbouwwoningmarkt. Consumenten zijn pessimistisch over de economie en de woningmarkt. Voor de nieuwbouwmarkt is het een probleem dat consumenten eerst hun huidige woning willen verkopen voordat ze een nieuwe woning kopen.

Toch blijven de fundamenten van de woningmarkt sterk, vindt Jannes van Loon, woningmarktonderzoeker bij WoningBouwersNL: “Huiseigenaren hebben gemiddeld genomen veel vermogen, de economie creëert nog steeds veel nieuwe, goede banen en de salarisstijgingen van de afgelopen maanden compenseren een goed deel van de sterke stijging van de hypotheekrente.”

Desondanks ziet WoningBouwersNL een paar flinke risico’s voor de toekomst. Zo worstelt de markt met de aangekondigde regelgeving waarmee de huurwaarde van nieuwbouwwoningen wordt verlaagd. Daarnaast zet het hoge percentage woningen dat onder de marktwaarde moet worden gebouwd de winstgevendheid van projecten onder druk. In sommige gevallen worden projecten hierdoor simpelweg afgesteld en dat komt de koper uiteindelijk niet ten goede.

Woningbouw op een kantelpunt

De analyses in de Themometer laten zien dat de woningbouw op een kantelpunt staat. “Het is nu cruciaal om ervoor te zorgen dat de dip in verkopen tijdelijk was en de nieuwbouwmarkt niet weer jarenlang in het slop komt. Het Rijk, de provincies en woningbouwers hebben dat nog in eigen hand.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.