HypoVak: profijt van de blockchain

0

Hij weet het misschien nog niet, maar ook de hypotheekadviseur heeft straks profijt van de blockchain. En: Diederik Samsom met een warm pleidooi voor Duurzaam adviseren. Dat waren hoogtepunten tijdens een succesvolle zestiende editie van HypoVak, dat ook dit jaar weer vele hypotheekadviseurs trok.

IT-ontwikkelingen ondersteunen het hypotheekproces en kunnen helpen om waarde toe te voegen aan de relatie met de klant. Tech-ondernemer Danny Mekić deed daarvoor de aftrap op het HypoVak-podium in het NBC Congrescentrum te Nieuwegein. “De tech-ontwikkelingen groeien exponentieel. Tegelijkertijd zie ik het aantal woningverkopen en -prijzen dalen. Mijn advies: doe daar wat mee. Zet tech enerzijds in om zo veel mogelijk te automatiseren voor de klant en richt u anderzijds op het opbouwen van echte waardevolle relaties met de klant. Dat is uw kracht.”

“Werk samen met de tech-industrie om deze doelen te bereiken. Jullie zijn de relatiemakelaars van de toekomst”, zo sloot hij af.

Blockchain

Een voorbeeld van zo’n tech-innovatie is de blockchain, en ook die kwam aan bod tijdens HypoVak. Er was onder andere aandacht voor de eerste praktijktesten met een blockchain die het notariaat, de makelaardij, hypotheekadviseurs en geldgevers met elkaar verbindt, waardoor het controleren van documenten voorgoed verleden tijd zal zijn. De consument hoeft daarmee straks slechts een keer zijn documenten aan te leveren aan de notaris. Deze worden digitaal vastgelegd in de blockchain en andere ketenpartijen, zoals de hypotheekadviseur, kunnen deze gegevens hergebruiken.

Het Privacy Ecosysteem is een initiatief van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Bernadette Verberne, Justin Schlee (ANVA) en Robert Heinen (Total Specific Solutions) lichtten het initiatief toe. Arjen Gielen (NHG) gaf vanuit het bredere perspectief van ecosystemen voor financiële dienstverlening commentaar.

Duurzaam adviseren

Ook duurzaam adviseren is een actueel thema; we moeten er met zijn allen tenslotte voor zorgen dat onze woningen binnen drie decennia duurzaam zijn. Maar hoe? Tijdens de Klimaattafel Duurzaam Adviseren kwam het antwoord onder andere van de voorzitter van de Klimaattafel Gebouwde omgeving Diederik Samsom.

Hij hield een warm pleidooi voor het meenemen van de verduurzaming van de woning tijdens het hypotheekadviesgesprek. “Dan is er de minste weerstand bij de consument voor het verbouwen en verduurzamen van de woning. Er zijn genoeg financieringsmogelijkheden die ingezet kunnen worden. Er ligt kortom een grote markt klaar die de hypotheekadviseur eigenlijk niet voorbij kan laten gaan,” aldus Samsom.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.