Hypotheker signaleert een afkoelende huizenmarkt

0

De Nederlandse huizenmarkt begint langzaam af te koelen, stelt De Hypotheker. Voor het eerst in drie jaar daalde het gemiddelde hypotheekbedrag het afgelopen tweede kwartaal. Tegelijkertijd steeg het aantal hypotheekaanvragen voor een woningaankoop ten opzichte van het totaalaantal hypotheekaanvragen.

Het totale aantal hypotheekaanvragen daalde in het tweede kwartaal met 2% ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit de Hypotheekindex van De Hypotheker. Vooral de aanvragen voor oversluiten zijn met ruim een kwart gedaald (-25%).

Ook het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is opnieuw afgenomen (-9%). Deze daling begint wel af te vlakken; in de leeftijdscategorie tot 35 jaar is bijvoorbeeld zelfs sprake van een lichte stijging (+1%).

Tegelijkertijd is in vergelijking met het eerste kwartaal van 2022 juist sprake van een opvallende stijging van het aandeel aanvragen voor de aankoop van een woning, van 39% naar 48% van het totaal aantal hypotheekaanvragen. Dit geeft volgens De Hypotheker aan dat de woningmarkt minder oververhit is dan in de afgelopen maanden.

Zo is het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning gedaald van 326.000 naar 322.000 euro: een daling van 1,2% vergeleken met vorig jaar. Dat is voor het eerst sinds De Hypotheker met deze meting begon in 2019. De grootste daling is zichtbaar in Groningen (-17%) en Flevoland (-11%). In Zeeland (+12%), Limburg (+6%), Friesland en Drenthe (beiden +5%) is nog wel sprake van een stijging.

Positieve ontwikkeling

Al met al zijn de daling van het gemiddelde hypotheekbedrag en de stijging van het aandeel hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning een positieve ontwikkeling, vindt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker. “Hoewel er ondanks deze ontwikkeling nog steeds sprake is van krapte op de woningmarkt, is er nu aantoonbaar minder concurrentie en zijn kopers geneigd minder te overbieden. Hierdoor is de kans op het vinden van een betaalbare woning iets groter dan in de afgelopen periode.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.