Hypotheekshop: ‘Lichte stijging hypotheekrente in 2022 waarschijnlijk’

0

2021 is het derde jaar op rij dat de hypotheekrente per saldo daalt. Volgens De Hypotheekshop lijkt een lichte stijging van de hypotheekrente in 2022 het meest waarschijnlijke scenario. “Hoewel het nieuwe jaar wel met een daling van start zou kunnen gaan.”

In het begin van dit jaar stond de hypotheekrente op een stand van 1,65%, daalde tot het laagste punt ooit in september (1,42%) en zal waarschijnlijk eindigen op 1,49%. De daling van de hypotheekrente wordt met name gezorgd door de concurrentie tussen geldverstrekkers. Zorgen bij beleggers over de oplopende inflatie en het voorsorteren op het afbouwen van het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) leidden begin oktober tot een lichte stijging.

Volgens De Hypotheekshop is de rente van alle renteperioden gedaald. Eén renteperiode springt er dit jaar uit: dertig jaar vast. “Het gemiddelde renteverschil met de andere renteperioden liep terug, waardoor meer mensen ervoor kiezen om hun rente voor dertig jaar vast te zetten. In het lopende vierde kwartaal is dertig jaar vast zelfs opgeklommen tot de tweede plaats van populairste renteperioden, weliswaar op ruime afstand van de absolute nummer één (twintig jaar vast)”, aldus de franchiseketen.

Nieuwe aanbieders hypotheekmarkt

Sinds het einde van de kredietcrisis treden er elk jaar meerdere nieuwe aanbieders toe tot de hypotheekmarkt. Dit jaar vormde daar geen uitzondering op: Clarian Wonen en Impact Hypotheken maakten hun entree, terwijl Moneyou opnieuw de samenwerking met het intermediair opzocht. Bijna alle nieuwe toetreders vallen in de categorie ‘regiepartij’. Via een regiepartij kunnen (buitenlandse) institutionele beleggers (zoals pensioenfondsen en verzekeraars) investeren in de Nederlandse hypotheekmarkt. Met name de lange renteperioden zijn voor hen interessant. De verdrievoudiging van het aantal aanbieders sinds 2013 door de komst van de regiepartijen is een belangrijke oorzaak voor het toegenomen marktaandeel van twintig en dertig jaar vast.

Concurrentie

De grote concurrentie van geldverstrekkers is volgens De Hypotheekshop een belangrijke oorzaak voor de daling van de hypotheekrentes. “Met de komst van enkele nieuwe geldverstrekkers in de eerste maanden van 2022 (waaronder neobank Bunq) lijkt deze – ondanks de lage marges – nog verder te gaan dalen. Zeker als het aantal nieuwe hypotheken na de twee recordjaren 2020 en 2021 juist zal afnemen door het dalende aantal woningverkopen. Mogelijk dat ook de oversluitgolf zal minderen. En consumenten die willen verbouwen, hebben moeite met het vinden van een aannemer.”

Al met al lijkt een lichte stijging van de hypotheekrente in 2022 het meest waarschijnlijke scenario voor de franchiseketen, hoewel het nieuwe jaar wel met een daling van start zou kunnen gaan. “Maar de afgelopen jaren hebben geleerd dat stellige voorspellingen (huizenprijzen, hypotheekrente) lang niet altijd uitkomen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.