‘Hypotheekrente stijgt richting de 3%’

0

Een stabilisering van de hypotheekrente is op korte termijn nog niet aanstaande. Volgens De Hypotheekshop lijkt het een kwestie van enkele weken voordat het totaalgemiddelde de grens van 3% overschrijdt.

In ruim twee maanden is de hypotheekrente inmiddels terug op het niveau van vijf jaar geleden. De stijging heeft alles te maken met het snelle oplopen van de marktrente, de rente op de kapitaalmarkt. De oorzaak van de rentestijging is de zorg van beleggers over de hoge inflatie en de plannen van centrale banken om de opkoopprogramma’s af te bouwen en de rente te verhogen.

“Kwamen de meeste rentetarieven op 20 en 30 jaar vast de afgelopen weken al boven de 3% uit, nu lijkt het een kwestie van enkele weken (eind april) voordat ook het totaalgemiddelde deze grens slecht”, aldus De Hypotheekshop. Door de vele renteverhogingen hebben financiers als Lloyds, Triodos en Philips Pensioenfonds dit jaar hun rentetarieven al vaker aangepast dan in heel 2021.

De hogere hypotheekrente en het toegenomen verschil tussen de verschillende rentevaste perioden heeft als gevolg dat consumenten hun hypotheekrente gemiddeld genomen korter gaan vastzetten. In februari lag het gemiddelde nog op 20 jaar, afgelopen week was dat afgenomen tot 18,2 jaar. De toetsmethodiek (volgens Nibud) voor hypotheken – waarbij een hogere rente leidt tot een lagere maximale leensom – is daar waarschijnlijk mede debet aan.

Belangstelling voor hypotheekvoorwaarden

De stijgende rente heeft ook gevolgen voor de belangstelling voor bepaalde hypotheekvoorwaarden. De Hypotheekshop: “De kwaliteit van de door een geldverstrekker aangeboden verhuisregeling is dit jaar belangrijker geworden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de maximale termijn in maanden na aflossing van de huidige hypotheek, waarop de huidige rentecondities kunnen worden meegenomen.”

Een andere tot voor kort zeer populaire hypotheekvoorwaarde is juist minder bepalend geworden: de dagrente. “Bij aanbieders met een dagrente komt de consument onder voorwaarden in aanmerking voor een lagere rente als de hypotheekrente na uitbrengen van de offerte is gedaald. Vanwege de kosten voor de geldverstrekker en de daardoor iets hogere rente heeft de eerste aanbieder (Venn) al besloten deze optie in deze stijgende markt niet meer aan te bieden.”

Tot slot ziet De Hypotheekshop door de gestegen inflatie, rente en energiekosten ook een toegenomen belangstelling voor het isoleren en verduurzamen van de woning, onder andere met een speciaal verduurzamingsdepot. Veel huiseigenaren zien in het verlagen van hun energielasten een besparingsmogelijkheid.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.