‘Hypotheekrente steeg 3,1 procentpunt in recordjaar 2022’

0

De hypotheekrente in Nederland steeg dit kalenderjaar maar liefst 3,1%-punt, becijferde De Hypotheekshop in haar jaaroverzicht. “Volgens onze cijfers (op basis van de gemiddelde 5-jaars rente vanaf 1965) is een dergelijke grote stijging nog niet eerder voorgekomen.”

Het totaalgemiddelde van de meest voorkomende vaste renteperioden (5, 10, 20 en 30 jaar vast, zowel met als zonder NHG op basis van annuïteiten) eindigt deze week op 4,54%, terwijl deze aan het begin van dit jaar nog op 1,49% stond.

De Hypotheekshop: “Een effect van de gestegen hypotheekrente is de keuze die consumenten maken voor een renteperiode. Had 20 jaar vast de afgelopen jaren de voorkeur en was 30 jaar vast zelfs opgeklommen tot plek twee, in de loop van dit jaar sloeg dat om en werd 10 jaar vast weer de favoriet. In november en december nam variabele rente de derde plaats over van 30 jaar vast.”

Per saldo liep de renteduur bij nieuwe hypotheken terug van gemiddeld 20 jaar in februari naar 12,5 jaar in december. De verschuivingen hebben te maken met de leencapaciteit die bij 10 jaar vast vaak gunstiger uitkomt en de gestegen maandlasten. Overigens zijn er vaak meerdere leningdelen in een hypotheek, vandaar dat het totaal boven de 100% optelt.

Gemiddeld hypotheekbedrag daalt

De stijgende hypotheekrente raakt niet alleen de leencapaciteit en de maandlasten, maar ook het vertrouwen van consumenten in de economie en in de woningmarkt. Dit wordt versterkt door de hoge inflatie en energiekosten. Door al deze factoren is de gemiddelde hypotheek die een huizenkoper sluit (starters en doorstromers) in 2022 flink gedaald; van ruim 360.000 euro naar 310.000 euro in december.

De daling is veruit het grootst bij doorstromers zonder verhuisregeling (ongeveer 90.000 euro). Bij starters en bij doorstromers met verhuisregeling is de daling zo’n 45.000 euro. Doordat de hypotheekrente de laatste twee maanden weer daalt, lijkt het gemiddelde hypotheekbedrag te stabiliseren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.