Hypotheekmarkt vliegend van start in 2024

1

De hypotheekmarkt is het jaar goed begonnen. Volgens Ingage Franchise zijn er in januari 15% meer hypotheekaanvragen voor aankoop van een woning verricht dan het maandgemiddelde in 2023.

Volgens Ingage Franchise (De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur) is de toename te verklaren door stijgende inkomens en de lagere hypotheekrente. Daarnaast hebben de nieuwe leennormen impact; er sluiten meer starters een hypotheek met NHG af, relatief meer alleenstaanden kopen een huis, en meer huizenkopers financieren duurzaamheidsmaatregelen mee in hun hypotheek.

Ook meer nieuwbouw

Deze toename van het aantal hypotheekaanvragen geldt niet alleen voor bestaande bouw, maar ook voor nieuwbouwwoningen, die het afgelopen jaar juist met tegenvallende verkopen te maken hadden. Ingage over de oorzaken hiervan: “Veel mensen hebben een behoorlijke loonstijging gehad en de iets gedaalde overbruggingsrente en gedaalde vaste rente geeft kopers meer vertrouwen. Bovendien leiden de aangepaste leennormen tot een hogere leencapaciteit voor energiezuinige woningen en kunnen alleenstaanden meer lenen dan vorig jaar. De verhoging van de NHG-grens naar 435.000 euro vormt een extra stimulans. In bepaalde regio’s kiezen starters voor nieuwbouw door gebrek aan een alternatief.”

Voor doorstromers kan de grens van 1 miljoen euro als maximale verstrekking op basis van de Solvency-regelgeving een belemmering vormen. Sommige financiers (waaronder bepaalde verzekeraars en pensioenfondsen) hanteren deze grens ook tijdens de bouwperiode van nieuwbouwwoningen, waarbij sprake is van zowel een oude als een nieuwe hypotheek en een overbruggingsfinanciering.

Komt de totaal uitstaande hypotheekschuld boven de 1 miljoen euro, dan is financiering niet mogelijk. Hierdoor kunnen deze doorstromers de oude lage hypotheekrente niet meenemen naar de nieuwe hypotheek.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.