Hypotheekmarkt: sterke groei over- en bijsluiters

0

Over heel 2019 stijgt de Nederlandse hypotheekmarkt naar een recordhoogte van 128 miljard euro. Deze groei is met name te danken aan de toename in het aantal hypotheken bij over- en bijsluiters.

Dat blijkt uit de Hypotheekupdate van IG&H over het vierde kwartaal van 2019. De recordgroei van de hypotheekmarkt in 2019 komt zowel door een stijging van het aantal hypotheken als door een toename van de hypotheeksom. De gemiddelde hypotheeksom stijgt in 2019 met 6,5% naar 326.000 euro. Hiermee bereikt het zijn hoogste punt sinds 2006.

Ten opzichte van 2018 is het aantal hypotheken met 13,4% toegenomen tot 392.000 afgesloten hypotheken. Deze groei is met name te danken aan de toename in het aantal hypotheken bij over- en bijsluiters (+35,9% ten opzichte van 2018).

Starters blijven achter

De hypotheekomzet bij starters is in het vierde kwartaal met 1,4% gedaald. Ten opzichte van het derde kwartaal in 2019 zijn er onder starters 3,2% minder hypotheken afgesloten. De gemiddelde hypotheeksom bij de startersgroep groeit wel met 1,9% naar 276.000 euro, terwijl deze bij doorstromers en over- en bijsluiters daalt. “Starters zijn de enige groep waarbij het aantal hypotheken daalt, en ook de enige groep waarbij de gemiddelde hypotheeksom stijgt”, zegt Joppe Smit van IG&H. “Dit tekent de moeilijke positie waar deze groep zich in bevindt.”

Doorstromers blijven de grootste groep hypotheekafsluiters met een marktaandeel van bijna 46%. De over- en bijsluiters komen echter steeds dichterbij met een marktaandeel van bijna 36%. Met name het aantal afgesloten hypotheken ten opzichte van het derde kwartaal van 2019 groeit sterk (+26,1%) onder over- en bijsluiters. Bij doorstromers is de groei ten opzichte van het derde kwartaal van 2019 minder groot (+6,9%).

Banken leveren marktaandeel in

In het vierde kwartaal van 2019 leveren banken marktaandeel in (-4,7 procentpunt) onder alle type sluiters. Regiepartijen weten te profiteren van deze daling en groeien juist in marktaandeel (+4 procentpunt). “Opvallend is dat het marktaandeel van de top-3 banken daalt naar 48,9% en daarmee naar het laagste niveau sinds 2016”, zegt Smit.

Er zijn dit kwartaal een aantal opvallende verschuivingen in de top-10 verstrekkers. Aegon en Munt stijgen drie plekken naar plaats vijf en zes. Munt Hypotheken stijgt met 2,2%, en is daarmee de grootste stijger in de markt en versterkt zijn positie binnen de top-10 hypotheekverstrekkers. De grootste verliezers in de markt zijn Florius (-1,9%) en Volksbank (-1,2%), zij zakken naar plaats zeven en negen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.