‘Hypotheekadviseur moet vaker wijzen op risico’s scheiding’

0

Samenwonende partners hebben tijdens het afsluiten van een hypotheek meestal geen oog voor de gevolgen van een eventuele toekomstige scheiding. 30% geeft aan nooit op voorhand door hun adviseur te zijn gewezen op het scenario ‘scheiden’. Volgens NHG en Munt Hypotheken is hier dus werk aan de winkel.

Maar liefst 80% van de gescheiden Nederlanders hield geen rekening met de mogelijkheid van een scheiding of relatiebeëindiging bij het afsluiten van een hypotheek. Dat blijkt uit onderzoek van Munt Hypotheken in samenwerking met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) onder ruim duizend gescheiden Nederlanders die ten tijden van hun scheiding woonachtig waren in een koopwoning.

“De kans dat op korte termijn een scheiding plaatsvindt, is groter dan dat op korte termijn een van beide partners overlijdt”, vertelt Ellen Hensbergen, directeur van Munt Hypotheken. “Consumenten lijken daar echter niet op voorbereid. Slechts één op de vijf mensen houdt bij het afsluiten van een hypotheek rekening met een scheiding, terwijl meer dan de helft overlijden laat meewegen. Dat vind ik vrij schokkend.”

Carla Muters, bestuurder NHG: “Wij zien dat ongeveer 60% van de mensen die een beroep doen op NHG in de financiële problemen zijn gekomen vanwege een scheiding. Overlijden speelt in minder dan 7% van de gevallen een rol.”

Werk aan de winkel voor adviseur

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat veel van de respondenten na relatiebeëindiging hulp inschakelden. Bijna de helft van de Nederlanders laat weten een hypotheekadviseur of mediator in de hand te hebben genomen. Bijzonder is dat 30% van hen echter aangeeft nooit op voorhand, dus voor de scheiding, door hun adviseur te zijn gewezen op het scenario ‘scheiden’. Een even grote groep (31%) zegt met de kennis van nu een scheiding anders aan te pakken.

Hensbergen: “Minder dan de helft van de respondenten zegt opnieuw een adviseur in de arm te nemen als het op een scheiding aan komt. Terwijl adviseurs in dit traject juist een bijzonder waardevolle bijdrage kunnen leveren. Dat betekent dat daar nog werk aan de winkel is.”

Belangrijke rol adviseur

Zowel NHG als Munt Hypotheken willen meer aandacht rondom hypotheken en ‘life events’ als scheiden, ontslag en overlijden. “Maar ook als de hypotheek is afgesloten ligt er een belangrijke rol voor hypotheekaanbieders en adviseurs”, aldus Muters. “Niemand kan immers in de toekomst krijgen en vervelende gebeurtenissen zoals een scheiding, onvrijwillige werkloosheid of het overlijden van een partner voorspellen. Als zoiets gebeurt, dan is het fijn om goed geadviseerd te worden en een vangnet te hebben.”

Hensbergen sluit zich bij dat standpunt aan. “Zeker geldverstrekkers en adviseurs zouden bij mogelijke betalingsproblemen al vroeg in het proces een rol moeten spelen. Daarin nemen we dan ook steeds meer onze verantwoordelijkheid. Woningbehoud staat daarbij voorop.”

Vrouw vaker op zoek naar nieuw onderdak

Vrouwen blijken na scheiding vaker dan mannen op zoek te moeten naar een nieuw huis. Mannen kopen namelijk aanzienlijk vaker hun ex-partner uit dan vrouwen (resp. 49% en 24%). Ook maken mannen vaker (46%) winst met de verkoop van het huis dan vrouwen (38%).

Bij vrouwen zijn tijdens het scheidingsproces de zorgen over een woning dan ook groter dan bij mannen: onderdak vinden is voor 39% van de vrouwen het eerste waar ze zich mee bezig houden. Bij mannen is dat 23%; een even grote groep mannen zegt als eerste een mediator in te hebben geschakeld.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.