Hypotheekadviseur, pak je kansen in 2019

0

Als generator van hypotheekleads merken wij dat het landschap voor de hypotheekadviseur verandert. De vraag naar leads stijgt en meer adviseurs hebben niet meer vanzelfsprekend voldoende aanbod van nieuwe klanten.

De afgelopen jaren was het feest voor de hypotheekbranche. De woningmarkt trok aan en de aanhoudend lage rente zorgde voor voldoende kansen op de oversluitmarkt. Tel hierbij op dat een groot deel van de (ex)collega-hypotheekadviseurs de crisis niet heeft overleefd. Daardoor was het aantal beschikbare transacties per adviseur hoger dan ooit.

Je zou de crisis van 2008 bijna vergeten. Daarentegen lijkt 2019 een jaar vol uitdaging te worden. Het aanbod van woningen is minimaal. De oversluitmarkt lijkt nu ‘booming’, echter de groep mensen waarvoor het interessant is om over te sluiten neemt hard af.

Deze ontwikkelingen brengen een aantal uitdagingen met zich mee:

  • Hoe houd je de omzet op niveau?
  • Welke doelgroepen zijn interessant?
  • Hoe creatief ben je als adviseur?

Wij zien nog steeds voldoende kansen voor de hypotheekadviseur, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en nazorg. Het verduurzamen van een woning wordt steeds populairder. Deze investeringen worden veelal gefinancierd vanuit een hypotheek, maar er zijn ook allerlei regelingen en subsidies voor beschikbaar. Hier ligt een mooie kans je te specialiseren.

Nazorg

Er wordt veel gedacht in transacties, dat wil zeggen aankopen of oversluiten. Als we nu eens alle hypotheekdossiers die vijf jaar of langer lopen goed doorlichten, dan zie je dat in bijna alle gevallen verbeteringen mogelijk zijn.

Denk bijvoorbeeld aan (extra) aflossen, een verandering in de gezinssituatie waardoor een levensverzekering aangepast moet worden of door de gestegen woningprijzen een verzoek voor rentekorting. Vele kleine opdrachten maken één grote.

Kortom, een korte inventarisatie van de kansen laat zien dat we met een beetje creativiteit ook van 2019 weer een mooi jaar kunnen maken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Douwe van Zelm