Huurders denken geen kans te maken op een koopwoning

0

Zo’n twee derde van de huurders in Nederland overweegt momenteel een overgang naar een koopwoning. Echter zoekt 36% de hypotheekadviseur niet op, omdat ze er al bij voorbaat van uitgaan geen kans te maken. Dat blijkt uit onderzoek van Munt Hypotheken.

Zo’n 60% van de huurders geeft aan dat het voor hen moeilijk is om een woning te kopen, omdat ze vaak niet over genoeg eigen vermogen beschikken en lastig vermogen kunnen opbouwen. “Ik vind niet dat iedereen met een huurwoning zomaar de koopmarkt op moet”, aldus Ellen Hensbergen, directeur van Munt Hypotheken. “Dat is qua aantallen en haalbaarheid een utopische gedachte. Het is alleen jammer dat de mensen die er wellicht toch in aanmerking voor komen bij voorbaat afhaken. Door te oriënteren bij een adviseur wat de opties zijn, verlies je helemaal niets.”

Bijna één op de vijf huurders kan momenteel geen betaalbare koopwoning vinden. “De vraag is nog altijd veel groter dan het aanbod op de woningmarkt. De huizenprijzen zijn nog steeds hoog en de hypotheekrente is gestegen. Zeker voor starters is het moeilijk om de markt te betreden, specifiek wanneer het gaat om alleenstaanden of huishoudens waar één iemand de kost verdient”, vertelt Hensbergen.

Naast het grotere consumentenonderzoek heeft Munt Hypotheken, in samenwerking met de Nationale Hypotheekbond onder bijna tweehonderd adviseurs een flitsenquête afgenomen. Adviseurs geven daarin te kennen dat zij huur- en hypotheeklasten vaak te ver uit elkaar vinden liggen. 91% van de ondervraagde adviseurs geeft aan dat het aan huurders moeilijk uit te leggen is waarom hun maximale hypotheeklasten aanzienlijk lager moeten zijn.

Kopers hebben liever een koophuis

82% van de Nederlanders die juist in een koophuis wonen, hebben dat ook liever dan een huurwoning. De meest genoemde reden (51%) is dat ze uiteindelijk na het terugbetalen van de hypotheek het huis helemaal bezitten. In de top drie staan ook “goedkoper uit zijn dan huren” (48%) en “vermogen opbouwen” (35%). Hensbergen: “Veel mensen willen zien een koopwoning als een vorm van zekerheid richting de toekomst. Ze zien het als een investering voor later en hoeven zich niet druk te maken om huurverhogingen. Het hebben van een koophuis is echter ook niet gratis. Vaak komen er door de jaren heen toch nog behoorlijk wat kostenposten bij, zoals onderhoud. Ik vind het belangrijk dat mensen met koopplannen dat weten en ook altijd incalculeren.”

Huren niet uitgesloten

Opvallend is nog dat bijna de helft van de huizenbezitters (42%) niet uitsluit om ooit naar een huurwoning te verhuizen. “Het kan in sommige gevallen gunstig zijn om een eventuele overwaarde te verzilveren. Of denk aan ouders met kinderen die het huis uit zijn, die willen wellicht kleiner gaan wonen. Het voordeel aan een huurwoning is dat je flexibeler bent als je woonwensen veranderen en geen eigenaarslaten hebt zoals bijvoorbeeld (groot) onderhoud, onroerendezaakbelasting en opstalverzekering. Dat kan vooral fijn zijn op latere leeftijd”, besluit Hensbergen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.