Hoekstra: ‘Advies maximale hypotheek niet altijd passend’

0

Een advies voor de maximale hypotheek is lang niet altijd passend, vindt minister Hoekstra van Financiën. “In individuele gevallen zou een lagere hypotheek beter kunnen passen bij de huishoudsituatie”, is zijn oproep aan hypotheekadviseurs.

Hoekstra doet deze uitspraak in een brief aan de Tweede Kamer als reactie op het vorig jaar gepresenteerde DNB-rapport over aflossingsvrije hypotheken. DNB staat daarin stil bij het relatief grote aandeel in de totale Nederlandse hypotheekschuld van hypotheken waarbij de hypotheekschuld niet regulier wordt afgelost. De Nederlandse hypotheekschuld bestond in het eerste kwartaal van 2017 nog voor bijna 55% uit aflossingsvrije hypotheken.

Tussen 2035 en 2038 loopt naar verwachting voor ruim 700.000 huishoudens de aflossingsvrije hypotheek af en eindigt hun recht op hypotheekrenteaftrek. In veel gevallen zal daarbij sprake zijn van een resterende schuld. DNB vindt het daarom wenselijk dat kredietverstrekkers hun klanten stimuleren het aflossingsvrije deel van de financiering te beperken.

In de brief deelt minister Hoekstra de zorgen om de bestaande hypotheekschuld. “Overigens vind ik niet alleen het hoge aandeel aflossingsvrije hypotheken kwetsbaar. De Nederlandse schuld van huishoudens is door de hypotheekschulden in Europees perspectief hoog. […] Dat maakt huishoudens relatief kwetsbaar.”

Verantwoordelijkheid van hypotheekadviseur

Naast de genomen wettelijke maatregelen om het risico van hoge schulden voor huishoudens te beperken vindt Hoekstra het van belang dat de sector ook hier zijn eigen verantwoordelijkheid pakt.

“De hypotheekadviseur heeft een belangrijke taak in het adviseren van de consument over de mogelijke risico’s van een hoge hypotheek. De maximale hypothecaire kredietruimte wordt aan de hand van enkele aannames vastgesteld. Zo wordt bij het bepalen van de maximale hypotheek bijvoorbeeld uitgegaan van een uitgavenpatroon van de consument dat lager is dan gemiddeld, dat de woning een energielabel C heeft, en wordt er geen rekening gehouden met de kosten van kinderen. Dit betekent dat, hoewel de normen in beginsel verantwoorde kredietverlening voorstaan, de maximale hypotheek niet voor alle consumenten de meest passende keuze hoeft te zijn.”

Hoekstra ziet het als de rol van de adviseur om samen met de consument te bespreken welke hypotheeklasten hij kan en wil dragen op basis van zijn persoonlijke situatie. “Vooral in een stijgende woningmarkt, waar de wettelijke regels voor de consument als knellend kunnen worden ervaren, vind ik het belangrijk te benadrukken dat de maximale hypotheek niet in alle gevallen passend hoeft te zijn. In individuele gevallen zou een lagere hypotheek beter kunnen passen bij de huishoudsituatie dan de maximaal toegestane hypotheek.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.