HDN zet stappen in elektronische identificatie

0

HDN heeft officieel aangetoond dat een consument van financiële producten zich digitaal op het hoogste beveiligingsniveau kan identificeren én digitaal stukken kan ondertekenen. Samen met ketenpartijen start HDN waarschijnlijk begin volgend jaar een pilot.

Dat blijkt uit de resultaten van een Proof of Concept (PoC), welke op 30 oktober is gepresenteerd tijdens de HDN Innovatiesessie in Houten. De nieuwe wijze van digitale identificatie en ondertekening staat juridisch gelijk aan een ‘natte handtekening’. Daarmee is bijvoorbeeld geen kopie van het paspoort meer nodig bij een hypotheekaanvraag.

HDN heeft de PoC uitgevoerd met Cleverbase: een eIDAS-geaccrediteerde partij. eIDAS biedt een wettelijk kader voor elektronische identificatie en vertrouwensdiensten. Reinier van der Heijden, directeur HDN: “In Nederland zijn slechts enkele partijen geaccrediteerd om op eIDAS-niveau hoog een elektronisch identificatiemiddel uit te geven dat gelijk is aan het paspoort.”

De doelstelling van de PoC was om elektronisch informatie uit het paspoort door de consument te laten delen op een makkelijke en veilige manier, die voldoet aan wet- en regelgeving. Bovendien kan de consument digitaal stukken ondertekenen, waaronder het bindend aanbod van een hypotheek. Deze wijze van ondertekening is juridisch waterdicht, omdat het op eIDAS-niveau hoog gebeurt.

Pilot

“De resultaten van de PoC worden gezien als een belangrijke stap in ketenintegratie, efficiency, maar bovenal gebruiksvriendelijkheid voor de consument”, aldus Arjen de Bake, business development manager van HDN.

De volgende stap is het opzetten van een pilot met HDN aangesloten ketenpartijen, die naar verwachting start begin 2020. Geïnteresseerden voor deelname kunnen contact opnemen met Arjen de Bake.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.