HDN: ruim 44 procent meer hypotheekaanvragen

0

In januari 2024 zag HDN 36.000 hypotheekaanvragen voorbij komen, een stijging van ruim 44% vergeleken met een jaar geleden (25.705). Met name het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning laat een flinke stijging zien.

Er werden afgelopen maand 22.293 hypotheekaanvragen gedaan voor de aankoop van een woning. Dit is het hoogste aantal per maand sinds september 2022.

Ook het aantal hypotheekaanvragen voor nieuwbouw laat een sprong zien. In januari 2024 kwamen daarvoor 3.600 aanvragen binnen, een stijging van 140% ten opzichte van januari 2023 (1.357). Ook Ingage Franchise bemerkte deze tendens de afgelopen maand.

Meeste aanvragen van verbouwers

Over de gehele linie klantprofielen ziet HDN een stijging in vergelijking met januari 2023. De grootste stijging (95%) is die van de Opstromer Nieuwbouw. De Starter in het hoog segment is met een stijging van 54% een goede tweede.

In absolute aantallen is de verbouwer het meeste actief in januari 2024, met ongeveer 6.400 hypotheekaanvragen.

Vertrouwen in de woningmarkt

De stijging van hypotheekaanvragen is volgens HDN met name te danken aan het groeiende vertrouwen van consumenten in de woningmarkt. Dit bleek al in december 2023 uit de resultaten van de Monitor Koopwoningmarkt: het vertrouwen steeg daarin naar het hoogste niveau in twee jaar tijd. Vooral de koopprijs- en renteontwikkeling hebben een duidelijk effect gehad op het sentiment van de woonconsument.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.