HDN-pilot check Basisregistratie Personen van start

0

HDN, Argenta, Quion, CMIS Franchise en Ockto zijn vandaag een pilot gestart met het gebruik van gegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP) in het hypotheekproces. De pilot maakt de weg vrij om documenten zoals het kopie paspoort of verblijfsvergunning te kunnen laten vervallen. 

In de pilot gebruikt de consument een app waarmee hij toestemming geeft om zijn gegevens van MijnOverheid te delen met zijn adviseur en aanbieder. Op dat moment zijn de gegevens uit de BRP via HDN (CA/CX berichten) opvraagbaar voor de geldverstrekker. De geldverstrekkers kunnen hiermee persoonsgegevens controleren op juistheid. Deze werkwijze maakt het mogelijk documenten als de kopie van het paspoort of verblijfsvergunning te laten vervallen. Voor de klant betekent dit dan minder gedoe om bewijsstukken aan te leveren en ook de adviseur hoeft minder administratieve handelingen te verrichten. Met het beschikbaar komen van deze gegevens van de overheid is een snelle controle op de juistheid van persoonsgegevens van de klant mogelijk.

HDN registreert circa 82% van alle hypotheekofferte-aanvragen in Nederland. Op dit moment zijn digitale gegevens van het UWV al bruikbaar in het hypotheekaanvraagproces via HDN en loopt er een pilot met gegevens van Mijnpensioenoverzicht.

Meedoen kan nog

Hypotheekadviseurs van CMIS Franchise (De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur) en overige gebruikers van de Ockto-app kunnen vanaf nu klantgegevens uit de BRP geautomatiseerd met Argenta, en binnenkort ook met Aegon delen. De komende maanden testen de pilotdeelnemers het gebruik van de gegevens uit de BRP van MijnOverheid. Als andere adviseurs of geldverstrekkers ook van deze faciliteit gebruik willen maken kunnen zij dit laten weten aan HDN-projectleider Gerben Neven via info@hdn.nl

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.