‘Gemeenten kunnen inperking WOZ-bureaus niet opvangen’

0

Door de macht van WOZ-bureaus in te dammen of zelfs weg te nemen, zal het aantal WOZ-bezwaren niet minder worden, voorspelt Dirk-Jan Wolfert, CEO Vastelastenbond. “Gemeenten krijgen door het inperken van die bureaus juist meer bezwaren binnen, terwijl zij de werkdruk nu al niet aankunnen.”

Wolfert reageert daarmee op een artikel in het AD afgelopen weekend. Daarin stond dat tienduizenden inwoners van Utrechtse gemeenten nog steeds wachten op de nieuwe WOZ-waarde van hun huis. De regionale belastingorganisatie loopt volgens de krant achter met het uitvoeren van de taxaties. Eén van de oorzaken: de enorme hoeveelheid bezwaren.

Volgens Wolfert zorgt onduidelijke communicatie ervoor dat veel burgers zich tot de WOZ-bureaus wenden. “Die bureaus hebben het maken van bezwaar vereenvoudigd. Door de rol van deze bureaus weg te nemen, verdwijnt het recht op rechtsbescherming. Burgers kunnen dan alleen bezwaar maken bij de uitvoerende partij, de gemeenten, en dat is een typisch geval van de slager keurt zijn eigen vlees. Daar staan burgers vaak wantrouwend tegenover.”

Gemeenten kunnen het aantal bezwaren volgens hem ook helemaal niet aan. “Ze denken dat het aanpakken van de WOZ-bureaus de oplossing is. Het probleem is echter de waardebepaling en de communicatie daaromheen. Vaak klopt de waardebepaling niet of is de totstandkoming ervan voor burgers onbegrijpelijk. Dit leidt tot vragen of zelfs frustratie. De oplossing voor dit probleem is een wetswijziging en de bal ligt nu bij de politiek.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.