‘Geldverstrekkers verlagen rentetarieven’

0

De komende tijd zullen een aantal geldverstrekkers mogelijk de rentetarieven nog gaan verlagen. Dat stelt De Hypotheekshop op haar website.

Vorige week verlaagden diverse geldverstrekkers hun rentetarieven, waaronder grote aanbieders als SNS Bank en NN. Eerder pasten ook ABN Amro, NIBC en Obvion hun tarieven naar beneden aan. ING beëindigde haar renteactie op twintig jaar vast. Met name de populaire tien en twintig jaar vast tarieven zijn de laatste weken gedaald.

“Juni is historisch gezien de drukste hypotheekmaand van het voorseizoen, dat bleek ook uit het hoge aantal hypotheekaanvragen (bijna 8.700) dat vorige week werd ingediend. Wellicht dat de komende tijd daarom meer geldverstrekkers de rentetarieven zullen gaan verlagen”, aldus De Hypotheekshop.

Risico-opslag

Onlangs maakte NN bekend dat het vanaf eind 2018 tijdens de rentevaste periode automatisch de risico-opslag in de hypotheekrente zal gaan aanpassen. Dit geldt niet alleen door daling van het hypotheekbedrag door (annuïtaire) aflossing, maar ook door een hogere waarde in de spaarpolis of door stijging van de woningwaarde. Tevens wordt het aantal tariefklassen uitgebreid.

Hypotheekshop: “Hiermee volgt NN de trend in de markt, die recent ook door Merius en Triodos werd opgevolgd, waardoor de consument over de hele looptijd flink minder rente gaat betalen. Aangezien een aantal andere geldverstrekkers deze voorwaarde binnenkort gaat introduceren, is het bieden van ‘looptijdrente’ in relatief korte tijd de standaard in de markt geworden. Voor geldverstrekkers met een grote portefeuille met bestaande klanten is deze voorwaarde echter een kostbare zaak. Aanbieders hebben met looptijdrente overigens niet de mogelijkheid om de risico-opslag tijdens de rentevaste periode te verhogen, bijvoorbeeld omdat de woning in waarde is gedaald.”

Nooit meer financieel nieuws missen? Kies welk platform het best bij u past en volg InFinance op:
Facebook, Twitter en/of LinkedIn

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.