Flinke stijging aantal hypotheekaanvragen februari

0

De maand februari kende in flinke stijging in het aantal hypotheekaanvragen in vergelijking met januari (+45%). Volgens De Hypotheker lijkt zich een voorzichtig herstel van de woningmarkt af te tekenen, maar is het nog te vroeg om te spreken van stabilisatie.

Het totale aantal hypotheekaanvragen in februari is een kentering (+36%) ten opzichte van het gemiddelde aantal hypotheekaanvragen in de afgelopen drie maanden, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Zo is met name het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning vorige maand flink gestegen (+44%).

Vooral in de provincies Overijssel (+72%), Friesland (+71%) en Noord-Holland (+64%) was sprake van een bovengemiddelde stijging van het totale aantal hypotheekaanvragen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de dalende huizenprijzen.

Hoewel de stijging van het aantal hypotheekaanvragen significant is, ligt het totale aantal aanvragen in februari op de helft van het niveau in februari 2022. Toen stond het aantal aanvragen vanwege de snel oplopende hypotheekrente op recordhoogte, mede doordat veel huiseigenaren besloten hun hypotheek over te sluiten.

Stijging van het hypotheekbedrag

Ook is er na een aantal maanden van opeenvolgende prijsdalingen weer sprake van een lichte stijging van het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning. In januari lag dit bedrag nog net onder de grens van drie ton (299.768 euro); in februari steeg dit met 3,7% naar 310.937 euro. Daarbij komt de verwachting van experts dat de huizenprijzen in 2023, mede door de stijging van de hypotheekrente, met zo’n 6% dalen. De huidige stijging van het aantal hypotheekaanvragen, het gemiddelde hypotheekbedrag en de dalende huizenprijzen kunnen erop duiden dat de woningmarkt enigszins aan het stabiliseren is. Het is echter volgens De Hypotheker nog voorbarig om te concluderen dat hiermee daadwerkelijk een keerpunt is bereikt.

Jonge huizenkopers profiteren

Hoewel de maandlasten door de stijgende hypotheekrente flink zijn gestegen, neemt het aantal hypotheekaanvragen onder jonge huizenkopers nog steeds toe. Dit is volgens De Hypotheker mede te danken aan de verruiming van het woningaanbod; een trend die dit jaar waarschijnlijk zal doorzetten.

Zo zetten veel doorstromers hun huis eerst te koop voordat zij op zoek gaan naar een volgende woning. Woningbezitters kunnen namelijk profiteren van de verhuisregeling, waardoor zij hun huidige lagere rente (deels) kunnen ‘meeverhuizen’.

Ook ruimen steeds meer grote beleggers het veld, nu zij 10,4% overdrachtsbelasting moeten betalen en steeds meer gemeenten een zelfbewoningsplicht invoeren. Minister De Jonge heeft daarnaast een pakket met maatregelen aangekondigd, waarin hij voorstelt de huren deels te reguleren, wat kan betekenen dat op termijn veel huurwoningen verkocht worden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.