Figlo Hypotheken kleurt groen

0

Met de lancering van release nummer 16 wordt begin juni een niet te missen groene knop toegevoegd aan Figlo Hypotheken. De opvallende knop attendeert de hypotheekadviseur er tijdens het adviesgesprek op het onderwerp verduurzamen mee te nemen. Een vrijblijvende reminder op de verplichte groene vraagvelden van HDN.

Onder de verduurzaamknop zitten twee vraagvelden. In deze velden geeft de adviseur aan of in het adviesgesprek verduurzaming aan de orde is gekomen, of de klant zijn woning gaat verduurzamen en zo ja op welke wijze hij dit financiert.

Marcel Slokkers, Product Director bij Figlo: “We hebben er bewust voor gekozen om de verduurzaamknop in een opvallende kleur en op een prominente plek te plaatsen, maar ook om er geen verplicht vraagveld van te maken. Bij Figlo willen we de gebruiker namelijk niet verplichten om een vaste route te volgen in onze applicaties. De adviseur bepaalt zijn eigen weg, maar op die weg kunnen wij wel borden plaatsen die zijn aandacht vragen. De nieuwe groene verduurzaamknop is zo’n bord dat de adviseur onderweg tegenkomt.”

HDN verplicht verduurzamingsvragen

De vraagstelling die Figlo gebruikt onder de verduurzaamknop is identiek aan de vragen die HDN heeft opgenomen in het verduurzamingsveld ‘VerduurzamingBesproken J/N’ en het vervolgveld ‘VerduurzamingToepassen’. Waar de vraagstelling in Figlo Hypotheken nog vrijblijvend is, is dit bij HDN na het live gaan van release HDN21 wel verplicht geworden voor hypotheekaanvragen.

Met deze verplicht in te vullen verduurzamingsvelden wil HDN het onderwerp verduurzaming beter onder de aandacht brengen van de adviseur. Door de gestandaardiseerde vastlegging van deze gegevens moet op termijn een beter beeld ontstaan van verduurzaming in de woningmarkt. Op basis hiervan kunnen geldverstrekkers en intermediairs ontdekken waar de ‘markt’ ligt voor verduurzaming en of hier kansen blijven liggen.

Reminder functie

Door de verduurzaamknop zo prominent aanwezig te laten zijn, hoopt Figlo te voorkomen dat de adviseur die niet aan dit onderwerp heeft gedacht, pas bij het verzenden van zijn aanvraag stuit op de verplichte vraagvelden van HDN. Slokkers: “Dat moment is vaak achteraf. De nieuwe knop herinnert de adviseur er gedurende het adviesgesprek aan om deze vragen te beantwoorden op het moment dat het er toe doet. Nogmaals, het moment waarop de adviseur het verduurzamen van de woning ter sprake brengt in het adviesgesprek willen wij niet beïnvloeden, wel hopen we met de knop te bereiken dat dit gebeurt als de adviseur met de klant in gesprek is en niet pas achteraf.”

In de toekomst kan aan de verduurzaamknop ook andere voor de adviseur relevante informatie op het gebied van verduurzamen worden gekoppeld. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om direct vanuit de Figlo-applicatie naar relevante tools van derden te gaan.

Lees meer over Figlo-release 16.0 in de nieuwe e-InFinance.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.