Energielabel Florius verbetert door groen pionieren

0

Ongeveer 40% van de CO2-uitstoot is toe te rekenen aan de bebouwde omgeving. In het reduceren hiervan is Florius – met een marktaandeel van circa 10% in de particuliere koopwoningmarkt – een partij die het verschil kan maken. En dat verschil gaat Florius in de volle breedte ook maken, vertelt directeur Karin Polman. Dit voorjaar stond ze samen met haar medewerkers met de laarzen in de klei om 1,3 hectare bomen aan te planten in het Florius Klimaatbos.

Het 1,3 hectare grote Florius Klimaatbos is onderdeel van landgoed Wagensveld, een natuurgebied van tientallen hectare in de provincie Utrecht. Florius heeft daar meer dan 3.000 stekjes van diverse inheemse boomsoorten aangeplant. Hiermee wordt meer CO2 uit de lucht gehaald, wateropslag verbeterd, ruimte gecreëerd voor nieuwe diersoorten en krijgt de bodemkwaliteit een boost.

Ook Karin Polman trok gelaarsd en met spade op de schouder het Klimaatbos in. “Met het aanplanten van het Klimaatbos willen we adviseurs en consumenten inspireren om ook met biodiversiteit aan de slag te gaan. Want verduurzamen gaat niet alleen om de woning zelf, maar ook om het verbeteren van de directe leefomgeving. Daarom is het logisch dat wij als Florius hiermee aan de slag gaan. Het raakt immers dat waar we dagelijks mee bezig zijn: de plek waar je je prettig wil voelen, je woning.”

In zakelijk opzicht raakt de klimaatverandering ook het risicoprofiel van de Florius hypotheekportefeuille. Daarbij spelen de scenario’s wind, warmte en voornamelijk water een belangrijke rol. Te veel water verhoogt het risico op overstroming, en droogte zorgt voor funderingsproblemen. In Nederland lopen volgens het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) ongeveer een miljoen woningen een risico op funderingsschade. Oorzaken zijn inklinking van grond door klimaatverandering en een lage grondwaterstand, die volgens het KCAF veelal het gevolg is van beleidskeuzes door Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten en waterschappen.

Daarom komt er naast het energielabel ook een funderingslabel, dat kopers en huiseigenaren betrouwbare informatie moet geven over het risico op funderingsschade van een woning. Het nieuwe label zou vanaf 1 juli 2021 ingevoerd worden, maar die datum is door problemen in de testfase uitgesteld.

Slopen onderpand

In verschillende delen van het land maakt scheurvorming in muren de ondergrondse funderingsproblemen bovengronds zichtbaar. Polman ziet twee groepen gedupeerden ontstaan: mensen met een kwetsbare woning, en kwetsbare klanten die niet in staat zijn om de herstelkosten aan het onderpand te bekostigen.

Lees meer over de verduurzamingsstappen van Florius in de nieuwe e-InFinance.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.