Economie tempert huizenprijzen

0

De Nederlandse huizenprijzen beginnen geleidelijk aan weer te normaliseren. Volgens ABN Amro vormt de onzekerheid over de economie de belangrijkste oorzaak.

Dat concludeert de bank in haar nieuwste Woningmarktmonitor. De tempering van de huizenprijzen is opmerkelijk aangezien de huizenmarkt nog steeds kampt met een ernstig woningtekort en de centrale banken de rente laag houden.

Daartegenover staat dat de economie minder hard groeit onder invloed van de verzwakte wereldhandel door de opgelaaide internationale spanningen. Deze economische groeivertraging, samen met een lager consumentenvertrouwen, heeft zijn weerslag op de woningmarkt.

Philip Bokeloh, econoom bij ABN Amro: “De Nederlandse economie reageert sterk op de huizenmarkt. Echter, nu kantelt de situatie en dreigt de economie de huizenmarkt bij de hand te nemen. De economie koelt af en dit komt vooral door het buitenland. De groei van de wereldhandel zwakt namelijk af, waardoor de uitvoer onder druk staat. Oorzaak hiervan is het handelsconflict tussen de VS en China.”

“Daarnaast is er ook onzekerheid in Europa” stelt Bokeloh. “Het risico van een harde brexit is met het vertrek van May eerder toe- dan afgenomen. Verder staan de overheidsfinanciën in Italië er zwak voor, en is er politieke onrust in Duitsland en Frankrijk. Die onzekerheid tempert het vertrouwen bij bedrijven, wat leidt tot minder gunstige arbeidsmarktvooruitzichten. En dat is uiteindelijk ook nadelig voor de huizenmarkt.”

Ergste druk van de ketel

De ergste spanning op de woningmarkt ligt achter ons. In 2016 bereikte het optimisme een recordhoogte, in 2017 piekte het aantal transacties en in 2018 was de prijsstijging op haar top. Na een periode van dalingen stabiliseerde vanaf het begin van dit jaar de voorraad aangeboden woningen. Woningen stonden bovendien weer wat langer te koop. De woningmarkt is nog krap, maar komt weer voorzichtig in rustiger vaarwater.

Maar ook al is de ergste druk van de ketel, met stijgingen van huizenprijzen die tot de hoogste van Europa behoren, is de situatie op de woningmarkt nog altijd gespannen. Door de aanhoudende prijsstijgingen zijn de netto woonlasten sinds begin 2017 iets harder gestegen dan het netto inkomen. Vooral in de grote steden staat de betaalbaarheid onder druk. De druk op de betaalbaarheid, en de beperkte beschikbaarheid van te koop staande woningen temperen het woningmarktvertrouwen.

Ondanks het dalende vertrouwen van bedrijven en consumenten verwacht het Economisch Bureau van ABN Amro dat de economie blijft groeien, zij het in een lager tempo. Het risico van verdere vertraging zal toenemen als het handelsconflict tussen VS en China zich verhardt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.