Ruim een op de drie woningeigenaren (35%) heeft minimaal een ton overwaarde. Vooral grotere huizen en appartementen zijn aanzienlijk in waarde gestegen, aldus Kadasterdata.nl.
Uit een data-analyse van ruim drie miljoen transacties op de woningmarkt blijkt dat 11% van de huiseigenaren met tenminste 200.000 euro overwaarde het nieuwe jaar in gaat. Vanwege deze prijsstijgingen is het aantal woonruimtes met onderwaarde sinds 2016 met twee derde gedaald.
Vooral grotere huizen en appartementen zijn aanzienlijk in waarde gestegen. Zo heeft maar liefst 15% van de woningen met een oppervlakte van tenminste 120 vierkante meter minimaal 200.000 euro overwaarde. Onder appartementen bedraagt dit percentage 13%. Hierbij valt op dat maar liefst 40% van deze etagewoningen met meer dan twee ton overwaarde in Amsterdam staat.
“Ook eigenaren van kleinere woningen kunnen tevreden zijn”, zegt Peter Abrahamse van Kadasterdata.nl. “Een kwart van hen heeft namelijk minimaal een ton overwaarde op hun huis. Bovendien heeft deze groep met 12% relatief de minste onderwaarde. De aanstaande doorstromers hebben dus behoorlijk wat te besteden bij de aankoop van hun volgende woning.”
Woningmarkt Randstad
De woningmarkt in de Randstad is er een van extremen, blijkt verder uit het onderzoek. De randsteden bezetten namelijk zowel de top vier in de lijst met minstens twee ton overwaarde, als de hoogste klasseringen in de lijst met minimaal 100.000 euro onderwaarde. Amsterdam voert met respectievelijk 13% en 5% beide lijsten aan, gevolgd door Den Haag, Rotterdam en Utrecht.
Abrahamse: “De gemiddelde huizenprijs in Amsterdam stijgt al zeven jaar op rij. Iemand die op een gunstig moment een woning kocht in de hoofdstad, heeft daardoor al snel een forse overwaarde. De ‘kopposities’ qua onderwaarde vallen ook goed te verklaren. Veel recentere kopers in de Randstad hebben namelijk ver boven de marktwaarde geboden, om zo toch hun droomwoning te bemachtigen. Op papier zijn die panden dan direct minder waard dan het aankoopbedrag.”
Negatief waardeverschil
Een analyse van de gegevens per koopjaar laat inderdaad zien dat vooral recent gekochte huizen relatief een negatief waardeverschil hebben. Zo is maar liefst 38% van de woningen gekocht vanaf 2018 minder waard dan de aankoopsom. Ter vergelijking, kopers van voor de eeuwwisseling hebben ondanks de dotcom- en kredietcrisis in 99% van de gevallen (forse) overwaarde.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.