Dennis Noordervliet aan het woord

0

Dennis Noordervliet, directeur Marketing Hypotheken ING

 

Waarom is het voor een zzp’er zo lastig geworden om een hypotheek te krijgen? Zoveel meer risico lopen zij niet om minder te verdienen ten opzichte van een vast contract met betrekking tot de ontslaggolven.
ING verstrekt aan zzp’ers wel degelijk hypotheken. Er wordt gefinancierd op basis van het gemiddelde van de verdiensten van de laatste 3 jaar, waarbij het laatste jaar als maximum wordt genomen. Als een zzp’er nog geen 3 jaar historie kan overleggen, dan wordt er naar de individuele, persoonlijke situatie gekeken. De ruimte om uitzonderingen te maken is echter door de strikte regelgeving en toezicht aan banden gelegd en dat beperkt de mogelijkheden van financiële instellingen om in te spelen op concrete situaties. Daarbij is het wel zo, dat indien een ondernemer failliet gaat, hij direct terugvalt in de bijstand. Terwijl particulieren in loondienst eerst nog een ww-uitkering krijgen.  

 

Klopt het dat de marges op de hypotheken enorm zijn toegenomen gezien de hogere hypotheekrentes die nu gehanteerd worden?
Banken kunnen op verschillende manieren geld lenen. Zo kunnen banken onderling geld van elkaar lenen. Geld lenen vanuit de kapitaalmarkt of spaargeld van consumenten gebruiken. Banken lenen elkaar onderling geld op basis van het 1- maands Euribor tarief plus een opslag afhankelijk van hun kredietwaardigheid. Dit Euribor tarief wordt maandelijks opnieuw vastgesteld. Maar bij hypotheken is dat niet toegestaan (en het zou ook onverstandig zijn) omdat de hypotheek een looptijd van 30 jaar heeft en de Euribor een 1 maandslening is. De rente op de kapitaalmarkt is lager dan de rente die klanten moeten betalen omdat een bank ook kosten maakt. Kosten voor bedrijfsvoering, risico- en renterisicokosten. En die kosten lopen op. De recente verplichting om klanten bij renteverlenging 3 in plaats van 1 maand tevoren een verlengingsvoorstel te sturen heeft de kostprijs van een hypotheek met meer dan 0,1% verhoogd. Daarnaast zijn de risicokosten de laatste jaren ook verder toegenomen. Zoals elk bedrijf heeft ook een bank een winstmarge nodig voor de continuïteit van een gezonde bedrijfsvoering, voor nu en in de toekomst. ING past de hoogte van de door ons berekende hypotheekrente voortdurend aan op de rente die ING op de kapitaalmarkt moeten betalen, zoals een recente verlaging van de hypotheek rentetarieven per 8 februari jl. Hierdoor is de brutomarge in de loop der tijd min of meer gelijk gebleven. Van deze brutomarge gaan de kosten nog af, het verschil is de winstmarge en die is vrij stabiel. 

Is er een limiet aan wat u aan hypotheken verstrekken mag en wat verwacht u van uw marktaandeel 2013?
Nee, ING heeft altijd hypotheken verstrekt (Top 3) en blijft dat ook in de toekomst doen. Hierbij streven wij naar een gebalanceerd en verantwoord marktaandeel. Het gemiddelde marktaandeel dit jaar en van de afgelopen jaren bewijst dit. Onze verwachting is dat ons marktaandeel in de komende maanden verder zal toenemen. 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.