De Hypotheekshop: ‘Paniek onder geldverstrekkers’

0

De angst voor een recessie houdt de hypotheekmarkt in haar greep. Er lijkt deze week zelfs sprake van een lichte paniek onder de veertig actieve geldverstrekkers in Nederland, signaleert De Hypotheekshop. Het aantal renteverhogingen (55) doorbreekt nu al het weekrecord uit juni dit jaar.

De hypotheekrente stijgt sinds september weer flink. Deze opmars wordt versterkt dankzij recente ontwikkelingen, zoals de aankondiging van nieuwe, grote renteverhogingen door de centrale banken Fed en ECB, de daling van het Britse pond en de waarschijnlijke sabotage van de Nord Stream-pijpleiding.

De Hypotheekshop signaleert deze week dan ook flink wat renteverhogingen (55), van 0,40% tot 0,70%-punt per keer, met name op de korte en middellange renteperioden variabel, 5 en 10 jaar vast. Daaronder maar liefst vijftien aanbieders die hun rentetarieven deze week meerdere malen verhogen. Aangezien de week nog niet is geëindigd, zal het aantal renteverhogingen een nieuw weekrecord opleveren. Enkele financiers laten hun verhogingen na bekendmaking zelfs al direct de volgende dag ingaan, waar in de markt pas één of twee werkdagen later gebruikelijk is.

De Hypotheekshop verwacht ook een nieuw weekrecord te zien in de gemiddelde rentestand. Met de gecommuniceerde verhogingen voor de komende dagen in gedachten, lijkt deze week te gaan eindigen op een rentestand boven de 4,40%. Vorige week stond het totaalgemiddelde nog op 4,10%. Te vergelijking: deze week een jaar geleden noteerde de rentestand met 1,42% de laagste stand ooit.

Omgekeerde rentes

De franchiseketen ziet ook een andere bijzondere situatie opduiken bij NHG-rentes: een inverse rentestructuur. Waar normaal gesproken de lange rentes hoger uitvallen dan de kortere tarieven, is dat nu omgekeerd. Deze situatie is nu al zichtbaar bij de renteoverzichten van Lot Hypotheken en Munt Hypotheken.

“Als de omgekeerde rentes ook bij andere financiers navolging vinden, zouden huizenkopers en verbouwers er dus weer voor kunnen gaan kiezen om hun hypotheekrente langer vast te gaan zetten”, aldus De Hypotheekshop.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.