Consument pompt woningmarktbubbel op

0

Rabobank heeft zijn marktaandeel hypotheken in de eerste helft van 2017 op een stabiele 20,5% kunnen vasthouden, waarvan Obvion 3%. De bank had echter opnieuw te maken met voortijdige aflossingen op hypothecaire leningen. In totaal werd er 8,3 miljard euro extra afgelost.

De bank wijdt dit hoge bedrag aan de aanhoudende lage spaarrente en de dynamiek op de woningmarkt. Ondanks de aflossingen steeg de rentewinst met 2%, mede door de groei in het buitenlandbedrijf. Ook de provisiewinst nam toe.

Rabobank heeft een marktaandeel van 34% op de spaarmarkt. De instroom van spaargeld van particuliere en private bankingklanten in Nederland leidde in de eerste zes maanden van dit jaa tot een stijging van de particuliere spaarmiddelen met 3,2 miljard euro.

Grillige woningmarkt

Economen van de Rabobank verwachten dat het aantal verkopen in de tweede helft van dit jaar sterk zal afnemen ten opzichte van de eerste zes maanden. Mogelijk zal er zelfs sprake zijn van een daling ten opzichte van de tweede helft van 2016. Voor heel 2017 verwachten de economen rond de 240.000 verkopen uit te komen. De prijsontwikkeling laat echter een tegenovergestelde curve zien. Waar Rabobank er eerder nog vanuit ging dat de woningprijsindex in 2017 met 6,5% zou stijgen ten opzichte van 2016, wordt deze voorspelling nu voor het hele jaar naar boven bijgesteld.

Prijzen 7,6% omhoog

Christian Lennartz, senior woningmarkteconoom bij RaboResearch Nederland: “De gemiddelde verkoopprijs kwam in het tweede kwartaal uit op pakweg 260.000 euro, een stijging van 21.000 euro in een jaar tijd. Mede door de laag blijvende rente, de daling van het aantal te koop staande woningen en de hoge bereidheid van kopers in veel regio’s om ver boven de vraagprijs te bieden, verwachten we ook in de tweede helft van het jaar een voortzetting van de forse prijsstijgingen op de woningmarkt. De prijsgroei komt voor 2017 naar verwachting op 7,6% uit. Daarnaast verwachten we ook voor 2018 behoorlijk hogere prijzen dan eerder voorspeld.”

Bubbelvorming

Op lokaal/regionaal niveau is de kans op bubbelvorming gestegen, schrijven de economen. Niet door ruimere kredietverlening, maar door de sterk gestegen inbreng van eigen geld. “Kopers gebruiken eigen vermogen en schenkingen daarbij vaak niet om schuldposities laag te houden maar voor het kopen van een huis ver boven de vraagprijs. Hierdoor lopen ze in principe op verdere prijsstijgingen vooruit – naar ons inzicht een belangrijk teken van het ‘blazen’ van bubbels. Ook is de opkomst van buy-to-let investeerders een belangrijk punt. Zij hebben vaker de mogelijkheid om boven de vraagprijs te bieden omdat er geen financieringsrestricties gelden. Ook een fors toegenomen vraag vanuit beleggers is in het verleden (in andere landen) een teken geweest van een overspannen huizenmarkt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.