‘Hypotheekadviseurs vinden verduurzamingsadvies belangrijk’

0

85% van de hypotheekadviseurs beseft dat woningverduurzaming belangrijker wordt bij een hypotheeklening, al dan niet onder druk van hypotheekverstrekkers. Omdat veel adviseurs behoefte hebben aan kennis en ondersteuning op dit vlak heeft Bureau DFO samen met andere partijen een Vakpaper Duurzaam Wonen ontwikkeld.

In een onlangs gehouden enquête onder hypotheekadviseurs is gevraagd of er de komende tijd meer eisen worden gesteld aan verduurzaming van de woning bij het hypotheekadvies. 84% van de adviseurs denkt dat dit het geval is. En 79% van de adviseurs beseft dat hypotheekverstrekkers in de komende jaren ook medewerking aan hen gaan vragen voor de verduurzaming van bestaande woningen en het verbeteren van de energielabels.

Toch zijn er relatief weinig adviseurs actief met verduurzaming. 18% van de kantoren benadert klanten regelmatig om in gesprek te gaan over verduurzaming. Totaal is 77% van de kantoren voornemens om aan de slag te gaan voor bestaande hypotheekklanten en geeft aan dit reeds te doen of plannen heeft om dit te gaan oppakken. Qua ondersteuning geven adviseurs die nog niet actief zijn aan veel behoefte te hebben aan een kennisportaal en rekenmodules.

Adviesproces professionaliseren

Bureau DFO en Atentikmarketing introduceren samen met partners ABN Amro, Home Invest, AnsvarIdèa en Box duurzaam nu de Vakpaper Duurzaam Wonen (hier op te vragen). Deze bevat actuele informatie, links naar relevante bronnen en praktische hulpmiddelen om het adviesproces te vereenvoudigen en te professionaliseren.

Daarnaast wordt er een speciale rekentool ter beschikking gesteld en is informatie opgenomen over de nieuwe leennormen per 2024. Ook voorbeeldbrieven worden door partijen kosteloos ter beschikking gesteld aan het intermediair. De vakpaper en bijbehorende tools worden geïntroduceerd op 30 januari aanstaande en komen beschikbaar voor alle adviseurs, ongeacht de hypotheekverstrekker.

Volgens Bureau DFO is de vakpaper een eerste stap in een reeks van initiatieven die zijn bedoeld om hypotheekadviseurs te helpen bij het verstrekken van een gedegen verduurzamingsadvies aan hun klanten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.