‘Betere informatie nodig bij verlengingsvoorstel spaarhypotheek’

0

Hypotheekaanbieders zijn bij het aanbieden van een verlengingsvoorstel voor een spaarhypotheek vaak onvolledig, waardoor nieuwe maandlasten soms hoger worden dan waar van uitgegaan was. Daarvoor waarschuwt De Hypotheekshop.

Van veel van de in de jaren 2006-2008 afgesloten hypotheken loopt op dit moment de rentevaste periode af. Aangezien de hypotheekrente sindsdien sterk is gedaald (3% tot 4%-punt komt regelmatig voor), gaan veel consumenten na verlengen fors lagere maandlasten betalen.

Spaarhypotheken vormen hier nog wel eens de uitzondering op. Daar kan een lagere rente in bepaalde gevallen zelfs leiden tot hogere (netto) maandlasten, vanwege de omgekeerde koppeling tussen hypotheekrente en (niet aftrekbare) spaarpremie.

“Omdat geldverstrekkers bij verlenging echter alleen de nieuwe rentestanden doorgeven, maar niet de bijbehorende premies, zijn veel consumenten daar op het moment van verlengen niet van op de hoogte”, schrijft De Hypotheekshop in haar nieuwsbrief. “Achteraf overheerst dan de teleurstelling, als blijkt dat de uiteindelijke nieuwe maandlasten soms een paar honderd euro hoger worden dan waar van uitgegaan was. Het is daarom belangrijk dat mensen op basis van alle benodigde informatie hun keuze kunnen maken.”

Aanbieders verwijzen volgens De Hypotheekshop vaak naar systeemtechnische beperkingen als oorzaak voor het ontbreken van de hoogte van de premie in het verlengingsvoorstel. “Tegelijk zien we ook voorbeelden waarbij de nieuwe premie wél wordt benoemd. De ervaring leert dat ook het opvragen van de nieuwe premie op het moment van verlengen lang kan duren. We pleiten er derhalve voor dat geldverstrekkers de consument op dit punt beter gaan informeren, zodat deze weloverwogen kan kiezen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.