Aantal verkochte woningen daalt

0

Het aantal de woningverkopen in Nederland daalt verder als gevolg van de aanhoudende prijsstijgingen en het beperkte woningaanbod. Het ING Economisch Bureau voorspelt dat het aantal verkochte woningen zakt van 210.000 dit jaar naar 195.000 in 2020.

Twee ontwikkelingen drukken het aantal verkochte woningen verder omlaag, aldus ING. “Allereerst zetten aanhoudende prijsstijgingen de betaalbaarheid verder onder druk. Hierdoor daalt de vraag naar koopwoningen. Tegelijkertijd wachten doorstromers vaker met het te koop zetten van hun woning, totdat ze zelf een woning hebben gekocht. Minder woningverkopen remt de economische groei, want woningverkopen zijn een belangrijke bron van economische activiteit. Wanneer iemand een woning koopt, betekent dit namelijk ook meer vraag naar makelaars- en notarissendiensten, klussers en meubels.”

Gedurende 2019 stijgen de woningprijzen naar verwachting nog maar zo’n 4,5%. In 2018 lagen de prijzen in december gemiddeld nog zo’n 8,4% hoger dan het jaar ervoor. Dat betekent dat de prijsstijging nu dus met bijna de helft afzwakt. In 2020 vlakt de prijsstijging naar verwachting verder af naar 2,5%.

Aandeel woningverkopen lager

In de periode voor de crisis wisselden jaarlijks gemiddeld 5,5% van de koopwoningen van eigenaar. Het ING Economisch Bureau verwacht dat dit percentage de komende decennia zal dalen. Belangrijke redenen hiervoor zijn de toenemende vergrijzing en strengere regels rondom hypotheekverstrekking.

Ouderen zijn in het algemeen honkvaster en minder snel geneigd te verhuizen dan jonge huishoudens. Strengere regels rondom hypotheekverstrekking maken dat er meer eigen vermogen nodig is voor het kopen van een woning dan vijf jaar terug. Hierdoor is het met name voor jonge koopstarters moeilijker om een woning te kopen dan voorheen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.