Aantal hypotheekaanvragen stijgt voor het eerst in 2 jaar

0

Voor het eerst in twee jaar is het totale aantal hypotheekaanvragen in vergelijking met een jaar geleden gestegen, blijkt uit de nieuwste Hypotheekindex van De Hypotheker. In het vierde kwartaal van 2023 steeg het aantal aanvragen met 5%.

Zo is vooral een flinke stijging (+14%) zichtbaar van het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning. Het aantal overige aanvragen – waaronder ook het verbouwen of verduurzamen van de huidige woning valt – is daarentegen (-6%) gedaald, hoewel deze daling veel lager is dan in het voorgaande kwartaal.

Over de gehele linie lijkt het er op dat het herstel van de huizenmarkt zich voortzet. Zo is de hypotheekrente sinds het laatste kwartaal van 2023 aanzienlijk gedaald, wat een positief effect heeft op de hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning. Het aantal aanvragen voor het oversluiten van een bestaande hypotheek is opnieuw fors gedaald (-27%) ten opzichte van het laatste kwartaal van 2022.

Helft jonge huizenkopers

De stijging van het totale aantal hypotheekaanvragen in het vierde kwartaal ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder laat zien dat de woningmarkt weer op gang komt. Wat hierbij opvalt, is dat bijna de helft (49%) van alle hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning op het conto komt van jonge huizenkopers tot 35 jaar. Dit is een significante stijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden; toen lag dit aandeel op 44%.

Nu de woningmarkt weer herstelt, beginnen echter ook de huizenprijzen weer te stijgen. Het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning is het laatste kwartaal met maar liefst 8% gestegen en ligt met 321.250 euro op hetzelfde niveau als anderhalf jaar geleden.

Deze ontwikkeling is ook zichtbaar in verschillende provincies en is volgens De Hypotheker een sterk signaal dat de woningmarkt herstelt. De grootste stijging van de huizenprijzen deed zich voor in Friesland (+18%) en Overijssel (+14%). Ook alle andere provincies laten een stijging zien, behalve in Limburg en Zeeland (beiden -2%).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.