Aantal hypotheekaanvragen stijgt flink in eerste kwartaal

0

In het eerste kwartaal van 2024 zijn 16% meer hypotheekaanvragen gedaan dan in dezelfde periode een jaar geleden. Het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning steeg met 19%.

Dat blijkt uit de nieuwste Hypotheekindex van De Hypotheker. Het aandeel hypotheekaanvragen bedoeld voor de aankoop van een woning is toegenomen naar 66%. Maar liefst 49% van deze hypotheekaanvragen komt op het conto van jonge huizenkopers tot 35 jaar. Bij huizenkopers tussen 35 en 45 jaar is sprake van een lichte stijging: van 23% naar 24%.

Volgens de franchiseketen laat de stijging van het aantal hypotheekaanvragen zien dat het herstel op de woningmarkt lijkt door te zetten. Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker. “Tegelijkertijd is de krapte op de woningmarkt onverminderd groot en zien we dat het aantal overbiedingen flink toeneemt. Ook is het onze verwachting dat het gemiddelde hypotheekbedrag door de stijgende huizenprijzen in het komende jaar verder omhoog zal gaan.”

Hypotheekbedrag steeg met 7%

Het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning is in het afgelopen kwartaal met 7% tot 337.000 euro gestegen. In de provincies Noord-Holland (384.000 euro) en Utrecht (363.000 euro) liggen deze bedragen het hoogst. In Groningen (252.000 euro) en Zeeland (262.000 euro) worden de laagste hypotheken afgesloten om een woning te bemachtigen.

Deze ontwikkeling is ook zichtbaar buiten de Randstad. De grootste stijging van het gemiddeld hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning deed zich voor in Drenthe (+13%), Gelderland (+9%) en Friesland (+7%). Ook alle andere provincies laten een stijging zien, behalve Zeeland (-3%).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.